Bár a fasírthoz nem szükséges túl sok hozzávaló, a megfelelő fűszerek kiválasztása már trükkösebb feladat lehet, egy apró trükkel pedig felgyorsíthatjuk a készítést.
A hagyományos verzió
Hozzávalók:
- 500 g darált hús (pl. sertés vagy marha)
- 1 tojás
- 1/2 csésze zsemlemorzsa
- 1 kisebb vöröshagyma (apróra vágva)
- 2 gerezd fokhagyma (zúzva)
- 1 teáskanál só
- 1/2 teáskanál frissen őrölt fekete bors
- 1/2 teáskanál őrölt pirospaprika
Ez is érdekelhet: Hogyan tároljuk a húst a hűtőben?
Elkészítés:
- Egy közepes méretű tálban keverd össze a darált húst, a zsemlemorzsát, a tojást, az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a sót, a fekete borsot és a pirospaprikát. Alaposan keverd össze az összetevőket, hogy egy egységes masszát kapj.
- Formázz kis gombócokat vagy lapos fasírtokat a húskeverékből. Ha nedvesek a kezeid, akkor könnyebb lesz a formázás.
- Egy serpenyőben hevíts olajat közepes hőmérsékleten. Amikor az olaj forró, helyezd bele a fasírtokat, és süsd őket mindkét oldalukon aranybarnára (kb. 3-4 perc mindkét oldalon).
- Amikor a fasírtok szép aranybarnák és átsült a hús belsejükben, szedd ki őket a serpenyőből, és rakd papírtörlőre, hogy lecsöpögjön róluk a felesleges olaj.
- Tálald az elkészült fasírtokat például hamburgerzsemlében vagy köretként salátával és köretekkel.
Trükkök
Ha tökéletes végeredmény elkészítése közben még időt is spórolnánk, érdemes megfogadnunk a dailymeal tanácsát. Az említett oldal szerint az időtakarékos fasírtokhoz a kulcs a botmixer. Ahelyett, hogy nekiállnánk feldarabolni a hozzávalókat, tegyünk inkább mindent a botmixer edényébe.
Olvasd el ezt is! Így készíts te is falafel golyót házilag!
A fasírtból olyan fűszerek tudják kihozni a maximumot, mint a fokhagyma, a gyömbér és a koriander. A legfontosabb, hogy puha levelű fűszernövényeket (például bazsalikomot, metélőhagymát, kaprot vagy petrezselymet) használjunk, illetve hogy ezek a fűszerek ne szárított formában, hanem frissen kerüljenek a keverékbe. Így sikkel intenzívebben jelennek majd meg a végén. Az olyan „fásabb” fűszerek, mint az oregánó, a rozmaring vagy a kakukkfű nem ideálisak ide, mert ezek a sütés után is keményebbek maradnak.