fasírt
Shutterstock

Pillanatok alatt vacsora: a leggyorsabb fasírt recept

Bár a fasírthoz nem szükséges túl sok hozzávaló, a megfelelő fűszerek kiválasztása már trükkösebb feladat lehet, egy apró trükkel pedig felgyorsíthatjuk a készítést.


A hagyományos verzió

Hozzávalók:

  • 500 g darált hús (pl. sertés vagy marha)
  • 1 tojás
  • 1/2 csésze zsemlemorzsa
  • 1 kisebb vöröshagyma (apróra vágva)
  • 2 gerezd fokhagyma (zúzva)
  • 1 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál frissen őrölt fekete bors
  • 1/2 teáskanál őrölt pirospaprika

Ez is érdekelhet: Hogyan tároljuk a húst a hűtőben?

Elkészítés:

  • Egy közepes méretű tálban keverd össze a darált húst, a zsemlemorzsát, a tojást, az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a sót, a fekete borsot és a pirospaprikát. Alaposan keverd össze az összetevőket, hogy egy egységes masszát kapj.
  • Formázz kis gombócokat vagy lapos fasírtokat a húskeverékből. Ha nedvesek a kezeid, akkor könnyebb lesz a formázás.
  • Egy serpenyőben hevíts olajat közepes hőmérsékleten. Amikor az olaj forró, helyezd bele a fasírtokat, és süsd őket mindkét oldalukon aranybarnára (kb. 3-4 perc mindkét oldalon).
  • Amikor a fasírtok szép aranybarnák és átsült a hús belsejükben, szedd ki őket a serpenyőből, és rakd papírtörlőre, hogy lecsöpögjön róluk a felesleges olaj.
  • Tálald az elkészült fasírtokat például hamburgerzsemlében vagy köretként salátával és köretekkel.

Trükkök

Ha tökéletes végeredmény elkészítése közben még időt is spórolnánk, érdemes megfogadnunk a dailymeal tanácsát. Az említett oldal szerint az időtakarékos fasírtokhoz a kulcs a botmixer. Ahelyett, hogy nekiállnánk feldarabolni a hozzávalókat, tegyünk inkább mindent a botmixer edényébe.

Olvasd el ezt is! Így készíts te is falafel golyót házilag!

A fasírtból olyan fűszerek tudják kihozni a maximumot, mint a fokhagyma, a gyömbér és a koriander. A legfontosabb, hogy puha levelű fűszernövényeket (például bazsalikomot, metélőhagymát, kaprot vagy petrezselymet) használjunk, illetve hogy ezek a fűszerek ne szárított formában, hanem frissen kerüljenek a keverékbe. Így sikkel intenzívebben jelennek majd meg a végén. Az olyan „fásabb” fűszerek, mint az oregánó, a rozmaring vagy a kakukkfű nem ideálisak ide, mert ezek a sütés után is keményebbek maradnak.

A figyelmetekbe ajánljuk