Vörös hús.

5 ok, amiért érdemes marhahúst fogyasztani

A hús legalább kétmillió éve az emberi táplálkozás egyik alappillére. Napjainkban a marhahús továbbra is fontos szerepet játszik étrendünkben, mivel alapvető aminosavakkal és zsírsavakkal, valamint az optimális egészség fenntartásához létfontosságú mikrotápanyagok sokaságával lát el bennünket. Az alábbi cikkben öt olyan indokot szedtünk össze, amiért érdemes marhahúst fogyasztani.


1. B-vitaminokban gazdag

A vörös hús gazdag forrása a B-vitaminoknak, amelyek szervezetünk számos funkciójához nélkülözhetetlenek. A B12-vitamin létfontosságú testünk szinte minden rendszerének megfelelő működéséhez, és ennek a tápanyagnak a hiánya bizonyítottan szerepet játszik a rák, az idegrendszeri rendellenességek és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában.

2. Teljes értékű fehérjeforrás

Kyle Mackie/Unsplash

Mind a vörös, mind pedig a fehér hús tartalmazza az összes esszenciális aminosavat (az élet építőköveinek számító fehérjéket), így a vörös hús egy teljes értékű fehérjeforrás. Mivel az ember nem képes természetes úton előállítani ezeket az aminosavakat, ezért az étrendünkön keresztül kell bevinnünk a szervezetünkbe. A testünk növekedéséhez, karbantartásához és javításához fehérjére van szükségünk, és a vörös hús ennek nagyszerű forrása.

3. Egészséges zsírok és szív- és érrendszeri egészség

A zsír létfontosságú makrotápanyag, és elengedhetetlen az optimális egészség fenntartásához. Sokáig azonban a zsírt ellenségnek állították be. A közegészségügyi intézményektől származó téves információk arra vezettek, hogy az emberek a koleszterinszint és a szívbetegségekkel való kapcsolat miatti aggodalmak miatt kerülték a zsírokat (különösen a telített zsírokat). A jelenlegi kutatások azonban mára kimutatták, hogy ez nem így van.

A tanulmányok megállapították, hogy a zsírból származó koleszterinrészecskék nem növelik a szívbetegség kockázatát. Sőt, a marhahúsban található természetes telített zsírok valójában csökkentik a szívbetegségek kockázatát azáltal, hogy csökkentik az LDL-koleszterin szintjét és javítják a HDL-koleszterin arányát.

4. D-vitamin, vas és cink

A marhahús nem csak létfontosságú B-vitaminokban gazdag, hanem tele van más, az egészségünkhöz és jólétünkhöz szükséges mikrotápanyagokkal is.

D-vitamin:

Azok számára, akik nem tartózkodnak sokat a napon, a vörös hús jelentősen hozzájárulhat az általános D-vitamin-bevitelhez, és ezzel megelőzhetik a degeneratív csontbetegségeket, például a tachycardia kialakulását.

Vas:

A vas rendkívül fontos tápanyag. Szerepet játszik az immunrendszer működésében, a hemoglobintermelésben, a fáradtság megszüntetésében, és különösen fontos a terhes nők számára, mivel a vas létfontosságú a magzati agy fejlődéséhez. A marhahúsban található heme vasról a tanulmányok kimutatták, hogy könnyebben felszívódik, mint a növényi élelmiszerekben található vas.

Cink:

A cink egy másik fontos ásványi anyag, amely a vörös húsban található, és számos testfunkcióban részt vesz, például a génexpresszió szabályozásában, valamint bizonyos fehérjék és enzimek szerkezetében. A vashoz hasonlóan a marhahúsban található cink is könnyebben felszívódik, és már kis mennyiségű marhahús is megelőzheti a hiányt.

5. Fogyás

Egy ember fogja a has\u00e1t.

Towfiqu barbhuiya/Unsplash

A vörös húsoktól hosszabb ideig érzed jóllakottnak magad a magas glikémiatartalmú szénhidrátok, például rizs, tészta, kenyér vagy bármi cukros étel fogyasztásával szemben. Konkrétan a magas fehérjetartalmú ételek fogyasztása bizonyítottan csökkenti az éhséghormon ghrelin szintjét, és növeli a jóllakottsági hormon leptint, ami a kalóriák csökkentéséhez vezethet.

Forrás: Swiss Farm

A figyelmetekbe ajánljuk