Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) jóváhagyta az első emberi fogyasztásra szánt, laboratóriumban termesztett hústerméket, számol be a Futurism.
A döntés – amely az első az USA-ban a termesztett húsok esetében – megnyitja az utat a kaliforniai Upside Foods nevű startup számára, hogy megkezdje a laboratóriumban termesztett csirketermék hazai értékesítését – ami azt jelenti, hogy már csak az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) jóváhagyására van szükség ahhoz, hogy a csirkepótlék az éttermek étlapjára kerülhessen.
🎉🍾🎊
— UPSIDE Foods (@upsidefoods) November 16, 2022
It’s time to celebrate. Because the future of meat will never be the same! We’ve received a “No Questions Letter” from the FDA, which means they’ve given our cultivated meat the green light. 🐔 pic.twitter.com/hZ1dAmR4UP
A világ élelmiszeripari forradalmat él át, és az FDA elkötelezett az élelmiszer-ellátásban történő innováció támogatása mellett
– indokolta a döntését az FDA a közleményében.
Az Upside Foods termékeit az FDA általánosan biztonságosnak elismert (GRAS) rendelkezésén keresztül hagyták jóvá, amelynek keretében a gyártók a gyártási folyamatot egy mintával együtt nyilvánosságra hozzák a szervezet számára felülvizsgálatra. Ha az ellenőrzés után minden rendben van, az FDA egy formális, „nincs további kérdés" levelet küld vissza a vállalatnak.
Az Upside-hoz hasonló laborhúsok nem növényi alapú utánzatok, ellentétben a népszerű vegán alternatívákkal. Ehelyett bioreaktorokban növesztett valódi állati sejtekből készülnek, megkímélve a valódi haszonállatok életét.
Bár sejtszinten a hús ugyanaz, a vásárlók az árban mindenképpen érezni fogják a különbséget. Egyelőre a hús termesztése továbbra is rendkívül költséges folyamat, így az USDA jóváhagyásáig még eltarthat egy ideig, mire az élelmiszerboltok polcaira kerül.
Ez is érdekelhet: Érkezik a szintetikus tej és átalakítja az élelmiszeripart
Hogy a lelkes, korai vásárlók kipróbálhassák a laboratóriumi húst, az Upside – amely már tavaly bejelentette együttműködését a Michelin-csillagos séffel, Dominique Crenn-nel – több előkelő éttermekben is bemutatja a csirkéjüket.
A kezdeti szakaszban séfeken keresztül szeretnénk eljuttatni az emberekhez. A legjobb partnerekkel akarunk együtt dolgozni, akik tudják, hogyan kell jól főzni, és visszajelzést is adnak nekünk arról, hogy mit tudnánk jobban csinálni
– mondta Uma Valeti vezérigazgató.