vegetable stand photo

A szintetikus tej előállításához nincs szükség tehenekre vagy más állatokra. Ugyanolyan biokémiai összetételű lehet, mint az állati tej, de egy új biotechnológiai technika, a precíziós fermentáció segítségével termelik, amely sejtekből tenyésztett biomasszát állít elő.


A világ lakosságának több mint 80 százaléka rendszeresen fogyaszt tejtermékeket. Egyre többen követelik, hogy az állati eredetű élelmiszer-előállítási rendszereken túl az élelmiszertermelés fenntarthatóbb formái felé mozduljunk el. A szintetikus tejek olyan aggodalmak nélkül kínálnak tejterméket, mint a metánkibocsátás vagy az állatjólét. De számos kihívást és buktatót kell leküzdenie ahhoz, hogy méltányos, fenntartható és életképes alternatívája legyen az állati eredetű tejnek.

Egy nemrégiben végzett kutatás a globális tejágazat megatrendjeit vizsgálta. A növényi alapú tejek és potenciálisan a szintetikus tejek kulcsfontosságú zavaró tényezőként jelentek meg. A szintetikus hússal ellentétben - amely nehezen tud megfelelni az állati hús összetettségének és állagának - a szintetikus tejről azt állítják, hogy ugyanolyan ízű, megjelenésű és tapintású, mint a normál tejtermék.

A tejipar jövőjéről szóló 2019-es jelentés szerint 2030-ra az amerikai precíziós fermentációs ipar legalább 700 000 munkahelyet fog teremteni. És ha a szintetikus tej az ipari élelmiszer-feldolgozó ágazatban a tejtermékeket mint összetevőket helyettesítheti, ez jelentős kihívások elé állíthatja azokat a vállalatokat, amelyek tejport állítanak elő az összetevők piacára. A szintetikus tejiparnak exponenciálisan kell növekednie, mielőtt jelentős fenyegetést jelentene az állati eredetű tejre.

Ehhez sok tőkére és beruházásra lesz szükség a kutatás-fejlesztés terén, valamint új gyártási infrastruktúrára, például fermentációs tartályokra és bioreaktorokra. A hagyományos állati tej előállítása a globális déli országokban jelenleg meghaladja az északi országokét, ami nagyrészt az ázsiai gyors növekedésnek köszönhető. A hagyományos tejipar természetesen nem fog egyhamar eltűnni. A szintetikus tej pedig nem csodaszer. Bár a technológia hatalmas lehetőségeket rejt magában a környezetvédelem és az állatjólét javítására, kihívásokkal és lehetséges hátrányokkal is jár.

Például az alternatív fehérjék nem feltétlenül kérdőjelezik meg a hagyományos ipari mezőgazdaság korporatizálódását vagy homogenizálódását. Ez azt jelenti, hogy a nagy szintetikus tejtermelők kiszoríthatják az alacsony technológiájú vagy kisüzemi tejtermelő - és alternatív tejtermelő - rendszereket. Ráadásul a szintetikus tej sok embert még inkább kiszoríthat a globális tejágazatból. Ha például Ausztráliában és Új-Zélandon a hagyományos tejipari szövetkezetek a szintetikus tej felé mozdulnak el, akkor mi lesz a tejtermelőkkel?

Ahogy a szintetikus tej az elkövetkező években teret nyer, meg kell óvnunk magunkat attól, hogy a jelenlegi élelmezési rendszerben meglévő egyenlőtlenségek megismétlődjenek. A hagyományos tejágazatnak pedig fel kell ismernie, hogy kulcsfontosságú változások küszöbén áll. A többszörös fenyegetésekkel szemben maximalizálnia kell az állati eredetű tejtermékek társadalmi előnyeit, és minimalizálnia kell az éghajlatváltozáshoz való hozzájárulását.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk