Miképp befolyásolja a tej fogyasztása a koleszterinszintet?
Shutterstock

Miképp befolyásolja a tej fogyasztása a koleszterinszintet?

A gyakori tejfogyasztás nem növeli a koleszterinszintet, legalább is ez derült ki egy 2 millió emberen végzett nagyszabású tanulmányból.


A kutatás szerint azoknál, akik minden nap tejet ittak, alacsonyabb volt a rossz (LDL) koleszterinszint, mint a nem tejivóknál. Sőt, ezenkívül a magasabb tejbevitel a szívkoszorúér-betegség 14 százalékkal, a 2-es típusú cukorbetegség pedig 11 százalékkal alacsonyabb kockázatával járt együtt – számolt be az eredményekről a Psyblog.

A magas zsírtartalmú tejtermékek fokozott fogyasztása telített zsírtartalmuk miatt negatív hatással lehet a szív- és érrendszeri egészségre. A telített zsírokat összefüggésbe hozták a magas vérkoleszterinszint és a szív- és érrendszeri betegségek (CVD) veszélyével.

Számos tanulmány azonban ennek ellenére azt állapította meg, hogy a tej és az alacsony zsírtartalmú tejtermékek fogyasztása alacsonyabb koleszterinszinthez és a CVD-k kockázatának csökkenéséhez vezet.

Ez a tanulmány a tejfogyasztás hatását vizsgálta a kardio-metabolikus rizikóra (a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kialakulásának kockázati tényezői) genetikai megközelítéssel, a laktáz génváltozatának megfigyelésével.

A laktáz egy emésztőenzim, amely lebontja a tejben és tejtermékekben található cukrot, a laktózt. Az enzimet a laktáz (LCT) gén kódolja. A kutatócsoport megállapította, hogy azok az emberek, akik nagyobb mennyiségű tejet fogyasztanak, rendelkeznek a laktózt emésztő genetikai variációval.

Vimal Karani professzor, a tanulmány vezető szerzője elmondta:

Azt találtuk, hogy a magasabb tejfogyasztással összefüggésbe hozott genetikai variációval rendelkező résztvevők körében magasabb volt a BMI, a testzsír, de ami fontos, alacsonyabb volt a jó és a rossz koleszterinszintjük.Azt is megállapítottuk, hogy a genetikai variációval rendelkezőknél látványosan alacsonyabb volt a szívkoszorúér-betegség kockázata. Mindez arra utal, hogy a tejfogyasztás csökkentése nem feltétlenül szükséges a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

Az okok, amiért a magas tejfogyasztás csökkentheti a koleszterinszintet, a következőkkel függhetnek össze:

  • A tejben lévő kalcium és laktóz befolyásolja a zsíranyagcserét.
  • Más tejtermékekkel összehasonlítva a tej alacsony zsírtartalmú, de a laktózérzékenyek a kalciumbevitel biztosítása érdekében hajlamosak magas zsírtartalmú tejtermékeket fogyasztani, amelyek nagyobb mennyiségű koleszterint tartalmaznak
  • .Az olyan élelmiszerekből, mint a tej, származó kalciumbevitel fokozza az epesav eltávolítását, így a máj koleszterinszintjét epesavtermelésre készteti, következésképpen ez a folyamat a koleszterinszint csökkenéséhez vezet.
  • Az emészthetetlen szénhidrátok, például a laktóz bélben történő mikrobiális erjesztése befolyásolhatja a koleszterintermelést, ami a koleszterinszint csökkenését eredményezi.

A figyelmetekbe ajánljuk