tej és könyvek
Tudósok szerint vannak olyan tejtermékek, amelyek fogyasztásával a depressziós tünetek kevesebb eséllyel fordulnak elő.

Bizonyos tejtermékek összefüggésbe hozhatók a depresszió alacsonyabb arányával. Mint kiderült, az alacsony zsírtartalmú tejtermékeket fogyasztó emberek kisebb valószínűséggel lesznek depressziósak, mint azok, akik a teljes zsírtartalmú tejtermékeket részesítik előnyben – olvasható a japán és kínai kutatók által készített tanulmányt röviden szemléző PsyBlog oldalán

A kutatók 1159 japán felnőttet vizsgáltak, akik 19 és 83 év között voltak.

Mindannyiukat megkérdezték a tejtermékfogyasztásukról és a depressziós tünetek szintjéről. Az eredmények szerint azok, akik hetente egy és négy alkalom között alacsony zsírtartalmú tejterméket fogyasztottak, kevésbé voltak hajlamosak a depresszióra.

A tanulmány szerzői szerint a tejtermékek jótékony hatása a triptofánnak köszönhető, ami egy esszenciális aminosav. A triptofán 5-hidroxi-triptofánná (5-HTP) alakítható, amely később a szerotonin nevű neurotranszmitterré alakul, amelyet gyakran neveznek „örömhormonnak" is.

Ezért a triptofán bevitele javíthatja a depressziós tüneteket azáltal, hogy növeli a szerotonin szintjét az agyban. A kutatásban megerősítést nyert, hogy a szerotoninhiány ok-okozati összefüggésben áll a depressziós tünetekkel.

Viszont a teljes zsírtartalmú tej fogyasztása nem volt összefüggésben a depressziós tünetekkel.

A kutatók szerint az is lehetséges, hogy a tejben lévő triptofán előnyeit a transzzsírsavak kioltották. A vizsgálatban csak a tejet és a joghurtot mérték, a sajtot és a vajat nem. A PsyBlog azért kiemeli, hogy az ehhez hasonló vizsgálatoknál – azoknál, amelyek két tényező között találnak összefüggést – ez sem erős bizonyíték arra, hogy az alacsony zsírtartalmú tejtermékek miatt kevésbé leszünk depressziósak.


A figyelmetekbe ajánljuk