A ketamin csökkentheti az öngyilkossági gondolatokat

Egy új kutatás szerint a ketaminterápiával látványos változásokat érhetnek el a szakemberek az öngyilkossági gondolatokkal küzdő pácienseknél.


Az öngyilkosság nagy veszélyt jelent a közegészségügyben, mivel egyre több embert érint világszerte. A ketamin egy olyan érzéstelenítő- és nyugtatószer, amelyet az 1950-es években fedeztek fel, ma sokan partidrogként használják. Egy friss tanulmány beszámol arról, hogy a szájon át bevitt ketamin csökkenti az öngyilkossági gondolatokat a páciensekben.

A ketamin újraértékelése már néhány éve elkezdődött, ugyanis több olyan kutatás is született, amely kimutatta jótékony hatását a mentális betegségeket illetően. A depresszió tüneteit például jelentősen csökkenti, ám ez nem meglepő a jelenlegi kutatást tekintve, mivel az öngyilkossági gondolatok nagyon gyakoriak a depresszióval diagnosztizáltak körében. 2019-ben jóváhagytak egy ketamint tartalmazó orr-sprayt a depresszió tüneteinek csökkentésére.

Az eddigi kutatásokban, amelyekben a ketamin és az öngyilkos gondolatok áramlásának összefüggéseit vizsgálták, intravénásan adták be a szert, ám ez a gyógyszeriparban nehézségeket okozna, mivel egy szájon át bevehető gyógyszer sokkal jobb megoldásnak tud bizonyulni.

A vizsgálatot Adem Can pszichiáter vezette és 32 személy vett benne részt. Ezeket a betegeket krónikus öngyilkossági gondolatok jellemezték, tehát folyamatosan arra gondoltak, hogyan vethetnének véget az életüknek, ám még nem érték el azt a szintet, hogy fizikailag próbálkozzanak a véghezvitelével. A páciensek hat héten keresztül kaptak narancslébe kevert ketamint, az adagot időközben fokozatosan növelték.

A kutatás alatt többször is felmérték az öngyilkossági szándékot és azt találták, hogy a hatodik hétre ez a klinikai szint alá csökkent, ami jelentős eredmény, mivel krónikus betegeket vontak be a vizsgálatba. Ez a csökkenés a csoport két harmadában volt megfigyelhető. A kísérlet után négy héttel mutattak ismét növekedést a gondolatok, ez azt jelenti, hogy a szer hatása idővel csökken, de a csoport 50 százalékánál kitartott a javulás, tehát a betegek fele sokkal jobban volt a kezelés után, mint a kezelés előtt.

Noha néhány résztvevő olyan mellékhatásokat tapasztalt, mint a túlzott energia vagy fáradtság, nyugtalanság, szorongás és szédülés, a csoport szervezete összességében jól bírta a ketamint. A tanulmány jelentős eredményt ért el azáltal, hogy kimutatta, a szájon át bevitt ketamin csökkenti az öngyilkos gondolatok előfordulását.

(Forrás: Sciencealert)

A figyelmetekbe ajánljuk