mosolygó nő

A szakemberek kis dózisú nevetőgázzal kezelnék a depressziót

Egy amerikai vizsgálatban hatásosnak bizonyult a depresszió kezelésében a kisebb dózisokban adott nevetőgáz.


A pszichoaktív szerek, melyeket általában bulikban fogyasztanak az emberek, egyre keresettebbek a mentális betegségek kezelésének lehetséges eszközeiként.

Az MDMA, vagyis az ecstasy például a poszttraumás stressz zavart rendkívül hatékonyan kezelte, a szájon át szedett ketamin pedig jelentősen csökkenti az öngyilkossággal kapcsolatos gondolatokat.

Nemrég a dinitrogén-oxid vagy nevetőgáz kapcsán tártak fel hasonlót.

Az Egyesült Államokban ugyanis egy 24 résztvevővel végzett új vizsgálat megállapította, hogy a nevetőgáz alacsony dózisa enyhítheti a depresszió azon tüneteit, melyek sokszor ellenállnak a jelenlegi gyógyszereknek.

Az előnyök több hétig tartanak, és nagyon kevés mellékhatással járnak.

A mellékhatások csökkenése váratlan és meglehetősen drasztikus volt, de még izgalmasabb, hogy az egyszeri beadás utáni hatások két hétig tartottak

– mondta Peter Nagele traumatológiai altatóorvos a Chicagói Egyetemről.

Amikor az 1700-as évek végén felfedezték a dinitrogén-oxidot, Angliában a vegyészek tömegszámra rendeztek nevetőgáz-partikat. Ezeket a bulikat akkoriban „kísérletként" népszerűsítették, hogy kiderítsék, hogyan is működik a drog.

Mivel hatásai közé sorolhatók az eufória és fájdalomérzet hiánya, a fogászatban és a sebészetben is elkezdték alkalmazni. Ma már a legtöbben érzéstelenítőként vagy nyugtatóként ismerik a gyógyszert.

A nemrégiben végzett, randomizált, klinikai vizsgálat során 24, eddigi kezelésre ellenálló súlyos depresszióban szenvedő önkéntest három különböző kezelésre osztottak be véletlenszerűen.

Az első kezelés egy órás nagy dinitrogén-oxid dózist jelentett (50 százalékos), a második egy órás alacsony dózist (25 százalék), az utolsó pedig placebót.

A vizsgálatban nem mindenki reagált egyformán a kezelésekre, egyeseknél pedig erős placebohatás jelentkezett. Ennek ellenére a vizsgálatban résztvevő emberek többsége három hónap alatt jelentős tünetjavulást mutatott.

Két héttel a kezelések után a kutatók azt találták, hogy azok, akiknek bármelyik dózisban nevetőgázt adtak, tartós javulást mutattak.

A nagyobb adag nevetőgáz azonban átlagosan négyszer több mellékhatással járt.

Sokkal több kutatásra van szükség, mielőtt biztonságos és hatékony módon kiaknázhatnák a gyógyszer előnyeit, ám tekintettel arra, hogy hány millió ember nem reagál a jelenlegi antidepresszánsokra, nagy szükség van az alternatív kezelésekre.

(Forrás: Science Alert)

A figyelmetekbe ajánljuk