Nem iszol tehéntejet? Ezekkel pótolhatod a kalciumot a szervezetedben

Nem iszol tehéntejet? Ezekkel pótolhatod a kalciumot a szervezetedben

A tehéntej kiváló kalciumforrás, amely a D-vitaminnal együtt szükséges az erős, sűrű csontok felépítéséhez. Emellett fehérjét, foszfort, káliumot, cinket és jódot, valamint A-, B2- és B12-vitamint is tartalmaz. De természetesen akadnak olyanok, akik nem isznak tejet különféle problémák miatt. A jó hír viszont az, hogy más élelmiszerekből is hozzájuthatsz a szükséges kalciumhoz és egyéb tápanyagokhoz.


A tejtermékeken kívül, például a tofu, a zöld leveles zöldségek, a diófélék és a különféle magvak tartalmaznak kalciumot. Jó néhány élelmiszert hozzáadott kalciummal dúsítanak, beleértve néhány gabonapelyhet, valamint szója-, rizs-, zab- és diótejet. Életkortól és nemtől függően a napi kalciumszükséglet napi 360 milligrammtól, a tizenévesek és idősebb emberek esetében több mint 1000 mg-ig terjed. Egy 250 ml-es csésze tehéntej körülbelül 300 mg kalciumot tartalmaz, ami egy normál adagnak felel meg. Ugyanez a mennyiség megtalálható a következőkben is:

  • 200 gramm joghurt
  • 250 ml kalciummal dúsított növényi tej
  • 100 gramm rózsaszín lazackonzerv csontokkal
  • 100 gramm kemény tofu
  • 115 gramm mandula

A csontok és az egészségünk szinten tartásához elengedhetetlenek még a fehérjék. Például a húsok, a tojás és a különféle hüvelyesek. Ugyanis szükséges a sejtek növekedéséhez és javításához, valamint az antitestek, enzimek előállításához és a speciális szállítófehérjék előállításához.

A kálium is elengedhetetlen, ami a zöld leveles zöldségekben (spenót, cékla, kelkáposzta), a sárgarépában, burgonyában, édesburgonyában, sütőtökben, paradicsomban, uborkában, cukkiniben, padlizsánban, babban, borsóban, avokádóban, almában, narancsban és banánban található meg. Ez a sejtek és idegek aktiválásához szükséges. Fenntartja a folyadékegyensúlyt, segíti az izomösszehúzódást és a vérnyomás szabályozását.

Fontos még a cink is, amely segíti a sebgyógyulást és az immunrendszer fejlődését, valamint a szervezet egyéb alapvető funkcióit, beleértve az ízlelést és a szaglást. A cink megtalálható a sovány húsokban, a halban, az osztrigában, hüvelyesekben, diófélékben, teljes kiőrlésű gabonából készült termékekben.

(ScienceAlert)

A figyelmetekbe ajánljuk