Egy megdöbbentő kutatás megváltoztathatja a laboratóriumban előállított húsok megítélését.
A legújabb tanulmányban részletesen kifejtették, hogy a laborhús környezeti hatása sokkal károsabbnak tűnik, mint a marhahúsé – amely már önmagában is rendkívül környezetszennyező –, legalábbis a jelenlegi termelési módszerek alapján.
Ha a kutatások megerősítést nyernek, az eredmény igencsak lesújtó lesz, hiszen a laboratóriumban előállított hús, amelyet sokáig a hagyományos hústermékek zöldebb alternatívájának tekintettek, károsabb lehet a környezetre, mint azok a termékek, amelyeket helyettesíteni próbáltak.
Ez is érdekelhet: Mi történik a testünkkel, ha minden nap vörös húst eszünk?
Eredményeink azt sugallják, hogy a tenyésztett hús nem jobb a környezet számára, mint a hagyományos marhahús. Ez nem csodaszer
– nyilatkozta Edward Spang, az UC Davis egyetemi docense.
Szerencsére a kutatók szerint létezhetnek hatékony módszerek arra, hogy hosszú távon jelentősen csökkentsék ezt a karbonlábnyomot. Tehát a játéknak még nincs vége.
Illusztráció.
Shutterstock
A laboratóriumban termesztett hús előállításának valamennyi szakaszában a hagyományos marhahúshoz képest a szükséges energiaciklust és az üvegházhatású gázok kibocsátását értékelve megállapították, hogy globális felmelegedési potenciálja – a CO2-kibocsátás kilogrammban mért környezeti mérőszáma – akár huszonötször magasabb lehet, mint a boltokban kapható marhahústermékek átlaga.
Ha a vállalatoknak a növekedési közeget gyógyszeripari szintre kell emelniük, az több erőforrást használ fel, ami aztán növeli a globális felmelegedési potenciált. Ha ezt a terméket továbbra is a gyógyszeripari megközelítéssel állítják elő, akkor az rosszabb lesz a környezetre nézve és drágább is, mint a hagyományos marhahústermelés
– tette hozzá a vezető szerző, Derrick Risner.
Érdekes továbbá, hogy a Szilícium-völgyben számos új startup vállalkozás próbál tőkét kovácsolni az ötletből. Ám sokan közülük még mindig azzal küzdenek, hogy működésüket kiterjesszék, nemhogy betörjenek a mainstream piacra.
Olvasd el ezt is! Egy hús, ami akár több ezer ember rosszullétéért is felelhet