laboratóriumban előállított hús

A hagyományos termelésnél is károsabb a laborban készült húsok előállítása

Egy megdöbbentő kutatás megváltoztathatja a laboratóriumban előállított húsok megítélését.


A legújabb tanulmányban részletesen kifejtették, hogy a laborhús környezeti hatása sokkal károsabbnak tűnik, mint a marhahúsé – amely már önmagában is rendkívül környezetszennyező –, legalábbis a jelenlegi termelési módszerek alapján.

Ha a kutatások megerősítést nyernek, az eredmény igencsak lesújtó lesz, hiszen a laboratóriumban előállított hús, amelyet sokáig a hagyományos hústermékek zöldebb alternatívájának tekintettek, károsabb lehet a környezetre, mint azok a termékek, amelyeket helyettesíteni próbáltak.

Ez is érdekelhet: Mi történik a testünkkel, ha minden nap vörös húst eszünk?

Eredményeink azt sugallják, hogy a tenyésztett hús nem jobb a környezet számára, mint a hagyományos marhahús. Ez nem csodaszer

– nyilatkozta Edward Spang, az UC Davis egyetemi docense.

Szerencsére a kutatók szerint létezhetnek hatékony módszerek arra, hogy hosszú távon jelentősen csökkentsék ezt a karbonlábnyomot. Tehát a játéknak még nincs vége.

Illusztráció.

Shutterstock

A laboratóriumban termesztett hús előállításának valamennyi szakaszában a hagyományos marhahúshoz képest a szükséges energiaciklust és az üvegházhatású gázok kibocsátását értékelve megállapították, hogy globális felmelegedési potenciálja – a CO2-kibocsátás kilogrammban mért környezeti mérőszáma – akár huszonötször magasabb lehet, mint a boltokban kapható marhahústermékek átlaga.

Ha a vállalatoknak a növekedési közeget gyógyszeripari szintre kell emelniük, az több erőforrást használ fel, ami aztán növeli a globális felmelegedési potenciált. Ha ezt a terméket továbbra is a gyógyszeripari megközelítéssel állítják elő, akkor az rosszabb lesz a környezetre nézve és drágább is, mint a hagyományos marhahústermelés

– tette hozzá a vezető szerző, Derrick Risner.

Érdekes továbbá, hogy a Szilícium-völgyben számos új startup vállalkozás próbál tőkét kovácsolni az ötletből. Ám sokan közülük még mindig azzal küzdenek, hogy működésüket kiterjesszék, nemhogy betörjenek a mainstream piacra.

Olvasd el ezt is! Egy hús, ami akár több ezer ember rosszullétéért is felelhet

A laborhúst előállító vállalatok megpróbálták megszüntetni a gyógyszeripari minőségű összetevőkre való támaszkodást, és helyette az élelmiszeripari hozzávalókra igyekeznek összpontosítani, ami sokkal versenyképesebbé tenné a piacot környezetvédelmi szempontból. Azonban ez a radikális változtatás még mindig rendkívül nehéznek bizonyul.

A figyelmetekbe ajánljuk