Az alacsony húsfogyasztás egészséges öregkort eredményez – állítják a kutatók

Egyre több bizonyíték áll rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy a hús csökkentése fontos az egészséges öregedés védelmének szempontjából.


A hús fogyasztásának csökkentése a kutatók szerint a szöveteket hidrogén-szulfid (H2S) előállítására kényszeríti, amely, noha gázként belélegezve mérgező, belső termelődés során egészséges. A hidrogén-szulfid nem csak mérgező, de nagyon büdös, és annyira toxikus, hogy összekötötték már egy tömeges kihalással is.

Amikor a testünk kis adagban termel hidrogén-szulfidot, hasznos kémiai hírvivőként szolgál szervezetünkben. A kutatók rengeteg élőlény esetén kísérleteztek a különböző diétákkal, így a gyümölcslegyeken, férgeken, majmokon, és egereken is tesztelték a húsbevitel csökkentését. Egerekben az ilyen étrendek csökkentik a rák kockázatát, és megerősítik az immunrendszert. A patkányok élettartamát a fehérjeszegény étrend továbbá 30 százalékkal növelte.

A Harvardon végbevitt újabb állatkísérletek kimutatták, hogy a hidrogén-szulfidnak döntő szerepe van ezekben az egészségmegőrző folyamatokban. A H2S növekedése után javult az állatok szív- és érrendszeri egészsége, valamint a májban fellépő oxidatív stresszel szembeni ellenállás is. Emberek esetében a kevés húst tartalmazó diéták emellett csökkentik a szívbetegségek, a stroke, valamint a cukorbetegség előfordulását.

Mit tehetünk egészségünk megőrzésének érdekében? Csökkentsük le a vörös húsok, valamint a szója fogyasztását, mivel ezek kéntartalmú aminosavakat tartalmaznak. Együnk több hüvelyes zöldséget, ezek jó fehérjeforrások lehetnek. A gyermekeknél viszont nem érdemes ilyen diétát bevezetni, mivel ők még növekedésben vannak, és nekik még hasznos lehet a kéntartalmú aminosavak bevitele is.

Források: Sciencealert, Conversation

A figyelmetekbe ajánljuk