Egy újfajta liszt, ami sokkal egészségesebb, és még környezettudatos is

Egy újfajta liszt, ami sokkal egészségesebb, és még környezettudatos is

Alacsony kalóriatartalmú, rostban gazdag és sokkal fenntarthatóbb.


Ha Thomas Keller egyik pékségében vásárolsz egy kekszet, az íze ugyanolyan, mint bármelyik másik kekszé, de van egy titka. A sütik Supplant cukorpótlóval készülnek, amely nagyrészt rostokból áll, kukoricahéjból készül, és kevesebb mint feleannyi kalóriát tartalmaz, mint a hagyományos cukor – kezdi a Fast Company.

Olvasd el ezt is!5 lehetetlen étel, amit a nagy gazdasági világválság idején fogyasztotta

A Supplant Company legújabb termékének koncepciója hasonló. A cég új lisztpótlója a búzanövény szárából származik, amelyet általában elpazarolnak, de rendkívül egészséges és fenntarthatósági előnyökkel jár. A cukorpótlóhoz hasonlóan a vállalat a Kellerrel állt össze, hogy kísérletezzen a termékkel, és bemutassa a lehetséges termékeket.

Lisztkészítéskor általában a búzatermésnek csak az egyharmadát használják fel: magát a gabonát. Feldolgozzák és lisztet készítenek belőle. A növény szárat pedig kidobják. Hagyják lebomlani, vagy elégetik, ami üvegházhatású gázokat bocsát ki a légkörbe.

Az a mennyiség, amit megeszünk, olyan kicsi, és az a mennyiség, amit elpazarolunk, túl sok. Hatalmas probléma, hiszen az emberek nem úgy gondolnak rá, mint élelmiszerre

– nyilatkozta Tom Simmons biokémikus, az Egyesült Királyságban működő Supplant Company alapítója és vezérigazgatója.

A Supplant csapata a középnyugati búzatermelőkkel együttműködve a teljes szárat lisztté dolgozza fel. Ez egy fenntarthatóbb folyamat, mivel több élelmiszert termel hektáronként, így kevesebb földet használ. Ez azt is jelenti, hogy kevesebb növényvédő szert és egyéb vegyi szennyező anyagot használnak, és sokkal környezetbarátabb.

A fenntarthatóság mellett pedig sokkal egészségesebb is. A szár főleg rostokból áll, alacsonyabb a kalóriatartalma, és alacsony a glikémiás indexe. A rost azonban nem úgy viselkedik, mint a klasszikus keményítő, amely főként a növény magjában koncentrálódik. A keményítő pedig nélkülözhetetlen a konyhában, mivel kötő és tapadó tulajdonságokat biztosít, amelyek olyan dolgokhoz szükségesek, mint a kenyér.


A figyelmetekbe ajánljuk