házi kenyér

3 + 1 tipp, hogy tökéletesre süljön a házi kenyér

Gyakori hiba, ha otthon sütünk kenyeret, hogy a végeredményt túlsütjük, vagy éppen nyers marad a kenyér belseje. Pár apró trükk segítségével azonban orvosolni lehet a problémát.

Ebben a cikkünkben már leírtuk, hogy egy apró trükk segítségével extra puhává varázsolhatjuk a házi készítésű kenyerünket, de mindezt most a Vince újabb jó tanácsokkal bővítette ki.

Érdemes elolvasni: Egy apró trükk segítségével extra puhára varázsolhatjuk a házi készítésű kenyerünket

A három módszernek köszönhetően biztosítható, hogy minden alkalommal tökéletes állagúra süljön a házi kenyér. Ráadásul van olyan tipp is, amihez semmiféle segédeszközre nincsen szükség.

Mérjük meg a belső hőmérsékletet 

A kenyér közepébe szúrt, azonnal leolvasható hőmérő nagy segítség lehet a sütéskor. A legtöbb hagyományos házi kenyér körülbelül 190 Celsius-fokos hőmérsékleten van kész. A vajjal, tojással vagy tejjel dúsított kenyerek belső hőmérséklete közelebb vannak a 200 Celsius-fokhoz elkészültükkor.

A házi kenyér aljának hangja

Ha nincs otthon hőmérő, akkor sincs veszve semmi. Érdemes kivenni a kenyeret a sütőből és fejjel lefelé fordítva néhányszor határozottan megkocogtatni az alját: üreges hangja lesz, ha már kész. A sütés vége felé már ötpercenként is megismételhető a művelet. A kész kenyér kérge általában száraz, nagyon kemény és aranybarna színű, itt-ott sötétebb foltokkal tarkítva.

Sütési idő

Ha kétségek merülnek fel, jobb, ha inkább egy kicsit tovább marad bent a sütőben a kenyér, mintha nem sülne rendesen át. Plusz öt perc nem égeti meg a kenyér kérgét. A legrosszabb, ami történhet vele, hogy egy kicsit szárazabb lesz. Ez még mindig jobb, mint a sületlen tészta!

+1: Megnézetni a sütőt 

Ha rendszeresen túl- vagy alulsültre sikerül a kenyér, akkor a sütővel lehet a baj. A sütő hőmérséklete is ellenőrizhető egy sütőhőmérővel. Érdemes szakembert hívni, ha a forgógomb vagy a digitális kijelzőn beállított hőmérséklet jelentősen (akár 50 fokkal) eltér a mért hőmérséklettől. Ez sajnos azt jelenti, hogy valami nem stimmel a sütőnkkel.


A figyelmetekbe ajánljuk