kenyér

Túl gyorsan szárad ki a kenyér? Íme 4 tipp, amit ez ellen tehetsz!

Szerencsére akad pár egyszerű trükk, amivel könnyedén elkerülhetjük azt, hogy teljesen kiszáradjon a nemrég vásárolt pékáru. Íme 4 rossz megoldás, melyeket gyakran elkövetünk, és természetesen tippek, amiket ezek helyett érdemes kipróbálni.


A hűtő nem megoldás!

Sokan tévesen ugyan, de úgy vélik, azzal, hogy hűtőbe rakják a kenyeret, le tudják lassítani a kiszáradási folyamatot. Ez azonban nem így van. Ugyanis míg a sütő melegétől felduzzadnak, a hideg arra készteti a keményítő-molekulákat, hogy visszaálljanak kristályos, szemcsés szerkezetbe – számolt be a The Daily Meal.

A legideálisabb környezet a kenyér számára a száraz, se nem túl meleg, se nem túl hideg hely. Érdemes olyan helyen tárolni a veknit, ahol relatíve kevés nedvességnek van kitéve.

Ez is érdekelhet:Mióta használunk kovászt?

Felejtsük el a műanyag zacskót!

A műanyag csomagolásért sem a környezetünk, sem a kenyér nem hálás. Nem gondolnánk, de a zacskónak köszönhetően felgyorsul a száradási folyamat. A benne ragadt nedvesség és a csomagoláson belül lezajló hőmérsékletváltozások szinte kérik a kenyér molekuláit arra, hogy kristályosodjanak. Ez pedig egyenes út a nem kívánt kiszáradáshoz.

A fent említett műanyag zacskók mellett a fenntarthatóbb papírzacskók sem ápolják a legjobb barátságot a kenyérrel. Bár a papírcsomagolás a bagettek esetében rövid távon segíthet megőrizni a ropogós héjat, hosszú távon ezt sem érdemes abban tárolni.

Túl hamar szeleteljük fel

Amikor felszeleteljük a kenyeret, annak belsejét kitesszük a környezeti hatásoknak. A héj természetes védőeszközként funkcionál, segít megőrizni a pékáru frissességét. Azzal, hogy kitesszük a kenyér belsejét a levegővel való érintkezésnek, a levegőben található nedvességnek is szabad utat engedünk. A kenyér molekulái ilyenkor megpróbálnak illeszkedni a levegőben található nedvesség szintjéhez.

Olvasd el ezt is! 10 egyszerű konyhai trükk, amit mindenkinek ismerni kell

Nem figyeljük a lejárati dátumot

Amikor a lejárati dátum után fogyasztjuk el a kenyeret, gyakorlatilag olyan szeleteket eszünk, melyeknél több ideje volt elindulni a kiszáradási folyamatnak. Ez persze nem azt jelenti, hogy a dátum után gyorsabban szárad a kenyér. Viszont a kiszáradást előidéző anyagoknak több időt adunk.

A figyelmetekbe ajánljuk