A boltiverzió helyett érdemes házilag elkészítened a népszerű szerb krémet. Az ajvárt pedig kenyérre is kenhetjük, de remekül illik húsokhoz, tésztához, salátához is.
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 2 kilogramm kápia paprika
- 50 dekagramm padlizsán
- 2 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál fehérborecet
- olaj
- só és bors ízlés szerint
Ez is érdekelhet:Isteni vacsoraötlet: aranyló csirke, fokhagymás-paprikás mártásban
Olvasd el ezt is! Készítsünk ízletes medvehagymakrémet házilag
Elkészítése:
Először szurkáljuk meg késsel a padlizsánt és mossuk meg alaposan a paprikával együtt, majd egészben, sütőbe tolva, 180-200 fokon süssük 40-50 percig őket.
A megsült zöldségeket ezután hagyjuk kihűlni, majd húzzuk le héjukat és daraboljuk fel őket.
Ha ezzel megvagyunk, vágjuk finomra a hagymát, majd kevés olajon dinszteljük üvegesre, utána dobjuk rá a feldarabolt zöldségeket és a zúzott fokhagymát, valamint a fűszereket és a fehérborecetet is. Ezt főzzük pépesre 25-35 perc alatt alacsony lángon.
Az elkészült ajvárt töltsük tiszta üvegekbe, majd csavarjuk rájuk a fedelüket. Ezután fordítsuk őket a fejük tetejére öt percre, utána hagyjuk kihűlni őket száraz dunsztban.
(Só Bors)