Az otthoni kenyérsütés a reneszánszát éli. Egyre többen és egyre különlegesebb módokon készítenek otthon kenyeret, de a kovásszal sokaknak meggyűlik a baja. Ez persze nem is csoda, hiszen az elkészítése sok ideig tart és folyamatos odafigyelést igényel. Most azonban mutatunk egy olyan receptet, amivel akár egy nap alatt tökéletes kovászos kenyeret készíthetünk otthon.
Hozzávalók:
A kovászhoz:
- 100 g fehérliszt
- 100 g sötét, teljes kiőrlésű rozsliszt
- 0,5 * 7 g aktív, száraz élesztő
A tésztához:
- 400 g fehérliszt
- 0,5 * 7 g aktív, száraz élesztő
A kovászt alig egy estén keresztül kell keleszteni
Photo by Debbie Widjaja on UnsplashElkészítése:
1. Öntsük egy edénybe a fehérlisztet, a rozslisztet és a száraz élesztőt. Adjunk hozzá 250 ml hideg vizet, majd egy kanál segítségével keverjük össze, amíg ragacsos masszát nem kapunk.
2. Fedjük le, majd hagyjuk állni legalább egy éjszakára, de még jobb, ha egy egész napig pihentetjük.
3. Öntsük a 400 g lisztet és az élesztőt egy tálba, majd adjuk hozzá az előző nap összeállított masszát. Tegyünk az egészhez egy evőkanálnyi sót és 200 ml vizet.
4. Dolgozzuk össze a masszát. Ha túl kemény, adjunk még hozzá vizet. Egy enyhén lisztezett felületen legalább tíz percig gyúrjuk a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.
Ez is érdekelhet! 5 vitaminokban gazdag smoothie az őszi reggelekre
A kenyér elkészítése során érdemes jeget is tenni a sütőbe
Fotó: Shutterstock5. Tegyük a tésztát egy tiszta, enyhén olajozott tálba és egy fóliával lefedve hagyjuk állni, amíg a duplájára nem dagad. Ez szobahőmérsékleten nagyjából egy, hűtőben három órát vesz igénybe.
6. A tésztát lisztezett felületre borítjuk és kör alakúvá formázzuk. Konyharuhával fedjük le és hagyjuk egy órán át kelni.
Ezt is olvasd el! 3 quinoás recept, amit könnyedén elkészíthetsz otthon
7. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Az alsó részre tegyünk egy kisebb tepsit, tele jégkockával. Ez gőzkitörést hoz létre, ami tökéletes kérget varázsol majd a kenyérnek. A sütő középső részére helyezzük a tésztát, amit előtte pár helyen megszegtünk.
8. 25-30 perc után vegyük ki a kenyeret. Onnan tudhatjuk, hogy elkészült a kenyér, hogy megkérgesedett és ütögetés hatására üreges, kongó hangot ad.