A bruschetta az egyik legegyszerűbb és leggyorsabban elkészíthető dolog a világon, mégis elképesztően finom lehet, ha jó minőségű alapanyagokat használsz. A bruschetta klasszikus és legismertebb változata nyers fokhagymával bedörzsölt grillezett kenyérszeletekből készül, amelyek tetejére apróra vágott paradicsomot, friss bazsalikomot és sót tesznek.
Eredete
A bruschetta a 15. század Olaszországából származik. Az étel azonban egészen az ókori Rómáig vezethető vissza, amikor az olajbogyótermelők a helyi olajsajtolóba vitték terméseiket, és egy szelet kenyér segítségével kóstolták meg a frissen sajtolt olaj mintáját.
A bruschetta főnév (többes számban bruschette) a római dialektusban használt bruscare igéből származik, ami az olasz abbrustolire szó megfelelője, ami azt jelenti, hogy pirítani, vagy parázson sütni. A kenyér pirítása és a frissen sajtolt olívaolajjal való áztatása valószínűleg olyan régi praktika, mint maga Róma.
Hozzávalók:
- 0.7 dl olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 közepes db vöröshagyma
- 8 levél bazsalikom
- 4 közepes db paradicsom
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 ek oregánó
Elkészítése:
A kenyeret felszeleteljük és meglocsoljuk egy kis olívaolajjal, ezt követően pedig egy fél gerezd fokhagymával alaposan megdörzsöljük. Ezután azonnal mehet is a sütőbe. 200 fokon, körülbelül 5-10 percig süssük. A zöldségeket apró darabokra vágjuk, a fokhagymát és a bazsalikomot pedig aprítjukEzután egy tálba öntjük a felkockázott paradicsomot, a hagymákat, a bazsalikomot, az oregánót, sót, borsot és egy löttyintés olívaolajat. Összekeverjük, és a sütőből frissen megpirult kenyérszeletekre tesszük.