Etyeki sauvignon blanc és tenger gyümölcsei – recept a tökéletes vacsorához

Jó minőségű bort fogyasztani nem csak presztízs, hanem öröm is. A bor napi – természetesen mértékletes – fogyasztásának ráadásul pozitív élettani hatásai is vannak; ez élményt pedig tovább fokozhatjuk az adott borhoz tökéletesen illő ételekkel. Cikksorozatunkban arra szántuk el magunkat, hogy a gondosan válogatott borokhoz izgalmas fogásokat ajánljunk – tesszük mindezt a VinCE KLUB kiváló minőségű tételeivel. Ez itt a Borvacsora.


Citromhéj, lime, csalán, bodza és vágott fű – ezeket az illatokat érezhetjük, amikor az etyeki Haraszthy Pincészet 2019-es évjáratú sauvignon blanc-ját töltjük a poharunkba. Az intenzív illatú, üde száraz fehérbor egyértelműen a szőlőfajta újvilági stílusjegyeit hordozza magán. A korty élénkségét a feszes savak és az illatra rímelő aromavilágnak biztosítja. Koncentrált és lendületes bort tartunk a kezünkben, amelyet kifinomult textúra és gyümölcshangsúlyos lecsengés jellemez. És hogy milyen étel illik a Haraszthy Pincészet ezen kiváló fehérborához? Kerti grillételek, saláták és sokak kedvence: a tengeri finomságok.

haraszthy sauvignon blanc 2019

Kecskesajtos rukkolasaláta és fokhagymás garnéla

Nincs egyszerűbben elkészíthető étel a rukkolasalátánál, nem kell ugyanis mást tennünk, csak megmosnunk és lecsepegtetnünk a rukkolát. Mindeközben 50 gramm diót – szigorúan száraz serpenyőben – pirítsunk illatosra. A rukkolára morzsoljuk rá a kecskesajtot, arra helyezzük el a diót, végül pedig permetezzük meg olívaolajjal és balzsamecettel.

patrick le/Unsplash

A fokhagymás garnéla már bonyolultabb feladatnak tűnik, ám ettől sem kell megijednünk. Először nézzük, hogy mire is van valójában szükségünk:

  • 500 gramm tisztított garnéla
  • 20 ml olaj
  • 4 darab chilipaprika
  • 4 gerezd fokhagyma
  • oregánó
  • 1 darab citrom
  • só és durvára tört bors
  • 100 milliliter olívaolaj

A chiliket hosszában kettévágva magtalanítsuk, majd kisebb darabokra szeletelve – a fokhagymával, petrezselyemmel, oregánóval és a reszelt citromhéjjal együtt – tegyük őket egy aprítógépbe. A citrom facsart levéről se feledkezzünk meg: öntsük a fenti fűszerkeverékhez, tegyünk még hozzá olívaolajat, végül sózzuk, borsozzuk és jöhet az alapos összeaprítás. Ezt a fűszeres olajat fogjuk használni a garnéla sütéséhez.

Serpenyőnket hevítsük fel, öntsünk bele sima olajat, majd helyezzük el a garnélákat, amire rálocsoljuk az általunk elkészített fűszerolajat és végül pirítsuk készre.

Egy közösség, ahol a bor és gasztronómia szerelmesei havidíjas rendszer keretében kedvező áron juthatnak termékekhez, szolgáltatásokhoz, exkluzív szórakoztató és edukatív tartalmakhoz, amelynek hátterét a VinCE szakmai csapata biztosítja. Ha szeretnél a klub tagja lenni, kattints az alábbi linkre.

A figyelmetekbe ajánljuk