Hamarosan itt van a szilveszter, amit kisebb túlzásokkal akár a pezsgőrajongók világnapjának hívhatnánk. Cikkünkben nekik szeretnénk pár kihagyhatatlan tippel kedveskedni.
1. Kóstolj pezsgőt dupla magnumból!
Nyilván nem egy dupla táras lőfegyverre gondolunk, hanem a 3 literes, más néven Jeroboám palackra. A normál, 0,75 literes palack csak a kezdet, Champagne-ban egy egész sor méretet felvonultatnak bibliai királyok után elnevezve, egészen a 30 literes Melkizedek palackig. Az óriási palackmonstrumok inkább dekorációként szolgálnak, de a még kezelhető méretekből egyszer érdemes pezsgőt kóstolni, számos szakértő esküszik rá, hogy a magnum és főleg a dupla magnum gazdagabb pezsgőt érlel, és kóstolásuk felejthetetlen élmény.
2. Igyál pezsgőt a világ másik feléről!
Francia pezsgőt fogyasztani előkelő, de nem ritkaság. Az angol és a szlovén pezsgő is egy kisebb kiruccanással megszerezhető, de nagy a világ, és sokan vannak a borászok, akiket megbűvölt a pezsgő világa. Remek pezsgő készül sauvignon blanc-ból Új-Zélandon, a tazmán Jansz pezsgőház is nagyszerű, de elegáns és nagyon szép pezsgő az indiai Grover Zampa chardonnay-ból készült tétele, és igazi kuriózum a japán Lumière birtok helyi fajtából, a koshuból készült méthode traditionnelle pezsgője.
3. Nézz a dolgok mélyére!
Ritkán, de néha megengedi egy pezsgőház, hogy megkóstoljuk az alapbort is, amiből később pezsgő lesz. Eláruljuk, hogy a tudományos élmény nagyobb, mint az élvezet. Aztán feltétlen kóstolj seprőtlenítés előtti és frissen degorzsált pezsgőt is, az az igazi ízorgia! Na és aki komolyan kíváncsi a titkok titkára, az úgy kezdi, hogy vásárol egy rázóállványt. Súlyos költségek és egy-két év után megkóstolhatja a saját pezsgőjét!
4. Kísérj egy egész vacsorát pezsgővel!
person putting wine on flute glassAz étteremtulajdonosok reszketni kezdenek, ha valaki egy menüsor minden fogásához pezsgőt rendel, azt gyanítják, hogy egy étteremkalauz inspektorával van dolguk. A pezsgő ugyanis hagyja kibontakozni az ízeket, frissíti a szájat, így az étkezés során minden fogás felfokozott módon láttatja magát, mutatja ízeit. Nagyszerű élmény, és egy ilyen étkezés során az is kiderül, hogy milyen sokfélék a pezsgők: egy ügyes sommelier biztosan talál minden fogáshoz megfelelőt.
5. Osztrigát, epret, kaviárt!
A klisék sosem alaptalanok. Lehet, hogy elcsépelten hangzik, de attól még igaz: pompás egy tál eper egy palack gyöngyöző, jéghideg rozépezsgő mellé! A nagy szemű kaviárt hosszabban érlelt, évjáratos pezsgő mellé kóstoljuk, az osztrigát pedig egy friss, non vintage, vagyis nem évjáratos champagne-hoz. Ügyelj rá, hogy osztrigát csak a tenger közelében rendelj állítólag 100 km a bűvös határ, ami garantálja a frissességét. Champagne 100 km-en belül van!
6. „Pezsgőzd magad” bölcsre!
Számtalan mondás született a pezsgőről Churchilltől kezdve színésznőkön, írókon át. A pezsgő alighanem hamar előidézi az ihletett állapotot. A mértékletes fogyasztásra a pezsgőnél is ügyeljünk, hiszen alkoholtartalma nem alacsonyabb, mint a boré (ne higgyük azt, hogy a buborékok miatt kevesebb benne az alkohol). Brigitte Bardot francia színésznő szerint a champagne az egyetlen, ami lendületet adhat fáradtság esetén, F. Scott Fitzgerald, A nagy Gatsby írója szerint pedig
„A túl sok mindenből rossz, kivéve champagne-ból, abból sosem túl sok."