Hat kihagyhatatlan dolog pezsgőimádoknak

Hamarosan itt van a szilveszter, amit kisebb túlzásokkal akár a pezsgőrajongók világnapjának hívhatnánk. Cikkünkben nekik szeretnénk pár kihagyhatatlan tippel kedveskedni.


1. Kóstolj pezsgőt dupla magnumból!

Nyilván nem egy dupla táras lőfegyverre gondolunk, hanem a 3 literes, más néven Jeroboám palackra. A normál, 0,75 literes palack csak a kezdet, Champagne-ban egy egész sor méretet felvonultatnak bibliai királyok után elnevezve, egészen a 30 literes Melkizedek palackig. Az óriási palackmonstrumok inkább dekorációként szolgálnak, de a még kezelhető méretekből egyszer érdemes pezsgőt kóstolni, számos szakértő esküszik rá, hogy a magnum és főleg a dupla magnum gazdagabb pezsgőt érlel, és kóstolásuk felejthetetlen élmény.

2. Igyál pezsgőt a világ másik feléről!

Francia pezsgőt fogyasztani előkelő, de nem ritkaság. Az angol és a szlovén pezsgő is egy kisebb kiruccanással megszerezhető, de nagy a világ, és sokan vannak a borászok, akiket megbűvölt a pezsgő világa. Remek pezsgő készül sauvignon blanc-ból Új-Zélandon, a tazmán Jansz pezsgőház is nagyszerű, de elegáns és nagyon szép pezsgő az indiai Grover Zampa chardonnay-ból készült tétele, és igazi kuriózum a japán Lumière birtok helyi fajtából, a koshuból készült méthode traditionnelle pezsgője.

3. Nézz a dolgok mélyére!

Ritkán, de néha megengedi egy pezsgőház, hogy megkóstoljuk az alapbort is, amiből később pezsgő lesz. Eláruljuk, hogy a tudományos élmény nagyobb, mint az élvezet. Aztán feltétlen kóstolj seprőtlenítés előtti és frissen degorzsált pezsgőt is, az az igazi ízorgia! Na és aki komolyan kíváncsi a titkok titkára, az úgy kezdi, hogy vásárol egy rázóállványt. Súlyos költségek és egy-két év után megkóstolhatja a saját pezsgőjét!

4. Kísérj egy egész vacsorát pezsgővel!

person putting wine on flute glass

Dave Lastovskiy/Unsplash

Az étteremtulajdonosok reszketni kezdenek, ha valaki egy menüsor minden fogásához pezsgőt rendel, azt gyanítják, hogy egy étteremkalauz inspektorával van dolguk. A pezsgő ugyanis hagyja kibontakozni az ízeket, frissíti a szájat, így az étkezés során minden fogás felfokozott módon láttatja magát, mutatja ízeit. Nagyszerű élmény, és egy ilyen étkezés során az is kiderül, hogy milyen sokfélék a pezsgők: egy ügyes sommelier biztosan talál minden fogáshoz megfelelőt.

5. Osztrigát, epret, kaviárt!

A klisék sosem alaptalanok. Lehet, hogy elcsépelten hangzik, de attól még igaz: pompás egy tál eper egy palack gyöngyöző, jéghideg rozépezsgő mellé! A nagy szemű kaviárt hosszabban érlelt, évjáratos pezsgő mellé kóstoljuk, az osztrigát pedig egy friss, non vintage, vagyis nem évjáratos champagne-hoz. Ügyelj rá, hogy osztrigát csak a tenger közelében rendelj állítólag 100 km a bűvös határ, ami garantálja a frissességét. Champagne 100 km-en belül van!

6.  „Pezsgőzd magad” bölcsre! 

Számtalan mondás született a pezsgőről Churchilltől kezdve színésznőkön, írókon át. A pezsgő alighanem hamar előidézi az ihletett állapotot. A mértékletes fogyasztásra a pezsgőnél is ügyeljünk, hiszen alkoholtartalma nem alacsonyabb, mint a boré (ne higgyük azt, hogy a buborékok miatt kevesebb benne az alkohol). Brigitte Bardot francia színésznő szerint a champagne az egyetlen, ami lendületet adhat fáradtság esetén, F. Scott Fitzgerald, A nagy Gatsby írója szerint pedig

„A túl sok mindenből rossz, kivéve champagne-ból, abból sosem túl sok."
A figyelmetekbe ajánljuk