black beans on white ceramic plate

Néhány dolog, amit feltétlenül tudnod kell a kaviárról

Belevágnál, de nem tudod, hogyan kezdj neki? Itt van minden fontos röviden, amit tudnod kell, mielőtt kinyitnád a pénztárcádat!


A kaviárt világszerte szinte mindenki csemegének és fényűző élvezetnek tartja. Ez a luxus élvezet a Fekete- és a Kaszpi-tengerből származik, és már több száz éve létezik. Egészen az ókori Görögországig vezethető vissza, a neve pedig a perzsa chav jar, azaz az erő tortája szóból származik, valójában azonban az orosz királyi családok hozták be a világba. Halikrából készül, és bár elég sokféle változata létezik, kaviárnak csak a legjobb tokhalfélék családjából gyűjtött érlelt ikrákat tekintik. A nőstény ikrákat roe-nek nevezik, és a nagyon drága kaviár megfizethetőbb alternatívája. Ugyanakkor más halfajtákból, például arenkából, repülőhalból, kalugából, lummuszhalból, lazacból vagy pisztrángból is készíthető, és mind finom. Ha nem vagy túlságosan kényes arra, hogy honnan származik a kaviár, jó kipróbálni a különböző, megfizethetőbb kaviárfajtákat, amelyek nem fogják megtörni a pénztárcádat.

A kaviár vásárlásakor néhány dolgot érdemes szem előtt tartani, leginkább a költségvetést. Kezdetben a megfizethetőbb, 2-es minőségű kaviár jó választás. Lehet, hogy nem fog ízleni, akkor miért pazarolnád a pénzed drágább dolgokra? A kaviár vásárlásakor az egyik ökölszabály, hogy keresd a malossolt. Ez általában a legjobb minőségű kaviáron található és azt jelenti, hogy a halikrát sós lében áztatták, majd leszűrték. A gyengébb minőségű kaviárt konzervdobozba kötegelik, és nagy mennyiségű sóban áztatják.

A felkapottabb online kaviárházak teljesen megfelelnek a célnak általában, de találhatsz helyi élelmiszercsarnokokat és élelmiszeripari szaküzleteket is, amelyek etikusan előállított kaviárt árulnak. Van néhány olyan oldal is, mint a The Caviar Co, a Fulton Fish Market, a Caviar Russe, a Petrossian vagy a Sterling Caviar, amelyek kiváló kaviárt kínálnak. A kaviár osztályozásakor a kaviár típusai csak tokhalfajokból származnak. Bár nagyjából egy tucatnyi kaviártípus létezik, valójában csak három fő fajtája van a tokhal-kaviárnak. Nevezetesen a beluga, az ossetra és a sevruga. Az ikrák íze, mérete és textúrája alapján az ár, a minőség és az íz két osztályba sorolható. Az első osztályba a drágább, szilárd, nagy és egységes tojások tartoznak. A kettes fokozat ezzel szemben megfizethetőbb, de a tojások is kevésbé egyenletesek és kevésbé finomak.

A kaviárt általában jégágyon tálalják, a kanál pedig gyöngyházból, üvegből vagy kerámiából készül. A kaviárhoz soha nem szabad fém evőeszközt használni, mivel az megváltoztatja az ízét és tulajdonságait. A legtöbb helyen sótlan kekszet, pirítóst vagy orosz blinit kínálnak hozzá. A blini egy hajdinából készült palacsinta, amely jól párosítható füstölt lazaccal vagy kaviárral. Míg a legtöbb palacsinta édes, és lekvárral, mézzel vagy juharsziruppal kísérhetjük, a blinihez a sós, erős ízek illenek a legjobban.

A kaviár általában előételnek. Nemcsak azért, mert olyan drága, hanem a gazdag íze és állaga miatt is. Az igazi kaviárrajongók nem rágják meg, inkább a nyelvre helyezik, és szétterítik a szájban. A harapások legyenek kicsik, körülbelül fél teáskanálnyi adagok, hogy igazán kiélvezhessük. És ebben az esetben a kevesebb több! Annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet hozd ki az élményből, próbáld meg elkerülni a kaviár túlzott kezelését, hogy ne legyen olajos. Ha lehetséges, a kaviárt jégre borítsd, hogy megőrizd ropogósságát és frissességét. Egyes kísérőanyagok, például a tojásfehérje, az uborka és a kapribogyó elrontják a kaviár finom egyensúlyát.

Ami a kaviár alkohollal való párosítását illeti, van néhány olyan borfajta, amely igazán jól illik hozzá. De egy hideg, fagyasztott prémium vodka még jobb, a vodka tulajdonságai ugyanis kiemelik a kaviár sós tengeri ízét. A pezsgő szintén kiváló kísérője a kaviárnak, és a kettő együtt párosítva királyi élvezetnek számít. A Remy Martin konyak szintén egy másik lehetőség, amelyet ehhez a gazdag, dekadens finomsághoz fogyaszthatsz. Mint a legtöbb tenger gyümölcsei, a kaviár is frissen élvezhető a legjobban. Ha a dobozos változatot választod, azt is egy ülésben kell elfogyasztani. Ha egyszer levegő kerül bele, az nem csak az ízét befolyásolja, de meg is betegítheti. Ha nem tudod egyszerre elfogyasztani, győződj meg róla, hogy megfelelően le van zárva fóliával, és a hűtőszekrény leghidegebb részébe helyezed. De igyekezzünk legfeljebb három napon belül elfogyasztani. Ha a konzerv bontatlanul van, körülbelül két hétig eltartható.

(Forrás: Luxatic)A figyelmetekbe ajánljuk