A házi kenyérhez egy pékség terméke sem ér fel​
Fotó: Miti/Unsplash

A házi kenyérhez egy pékség terméke sem ér fel

Hegyi kenyér, alpesi csavarral

A roppanós héjú kenyér megunhatatlan ínyencség, azonban nem árt, ha időről időre csavarunk egyet a már jól ismert receptjeinken. A hegyi kenyér alpesi sajttal, magvakkal, csipetnyi kukoricadarával hozza a kötelezőt kenyérfronton.


Hegyi kenyér recept

Kez\u00fcnk k\u00f6z\u00f6tt form\u00e1l\u00f3dik a keny\u00e9r

Kezünk között formálódik a kenyér

Fotó: Austin Ban/Unsplash

Hozzávalók:

  • 600 g finomliszt, átszitálva
  • 2 tk. szódabikarbóna
  • 2 tk. tengeri só
  • 1 tk nádcukor
  • 4 tojás
  • 180 g vaj, olvasztva + 20 g a forma kikenéséhez
  • 4 dl teljes tej (3,5%)
  • 60 ml natúr ízű, hidegen sajtolt olaj (pl. repce)
  • 1 ek. tökmagolaj
  • 250 g alpesi hegyi sajt, 5×5 mm-es kockákra vágva
  • 100 g tökmag, pirítva
  • 2 ek. kukoricadara

Elkészítés:

A tökmagot száraz serpenyőben megpirítjuk. A vajat alacsony lángon felolvasztjuk. Összevegyítjük a lisztet a sütőporral, a sóval és a cukorral, és félretesszük. A sütőt előmelegítjük 175 ºC-ra, majd egy 25×10 cm-es fém pástétomformát kivajazunk, és megszórjuk a kukoricadarával. A tojásokat villával felverjük, összekeverjük a tejjel, a vajjal és a kétféle olajjal. Hozzáadjuk a nedves keverékhez a lisztes keveréket, és néhány mozdulattal összekeverjük egy spatulával – nem baj, ha csomók maradnak benne. Hozzáadjuk a sajtkockákat és a tökmagot, majd ismét összeforgatjuk. Ekkor már sima tésztát kell kapnunk, amit betöltünk az előkészített formába, majd elsimítjuk a tetejét.

175 fokon sütjük 45–50 percet. A sütőből kivéve 10 percet pihentetjük, majd a formából kivéve rácson hűtjük ki teljesen.

Recept: Chez Sennerei

A figyelmetekbe ajánljuk