A roppanós héjú kenyér megunhatatlan ínyencség, azonban nem árt, ha időről időre csavarunk egyet a már jól ismert receptjeinken. A hegyi kenyér alpesi sajttal, magvakkal, csipetnyi kukoricadarával hozza a kötelezőt kenyérfronton.
Hegyi kenyér recept
Kezünk között formálódik a kenyér
Fotó: Austin Ban/Unsplash
Hozzávalók:
- 600 g finomliszt, átszitálva
- 2 tk. szódabikarbóna
- 2 tk. tengeri só
- 1 tk nádcukor
- 4 tojás
- 180 g vaj, olvasztva + 20 g a forma kikenéséhez
- 4 dl teljes tej (3,5%)
- 60 ml natúr ízű, hidegen sajtolt olaj (pl. repce)
- 1 ek. tökmagolaj
- 250 g alpesi hegyi sajt, 5×5 mm-es kockákra vágva
- 100 g tökmag, pirítva
- 2 ek. kukoricadara
Elkészítés:
A tökmagot száraz serpenyőben megpirítjuk. A vajat alacsony lángon felolvasztjuk. Összevegyítjük a lisztet a sütőporral, a sóval és a cukorral, és félretesszük. A sütőt előmelegítjük 175 ºC-ra, majd egy 25×10 cm-es fém pástétomformát kivajazunk, és megszórjuk a kukoricadarával. A tojásokat villával felverjük, összekeverjük a tejjel, a vajjal és a kétféle olajjal. Hozzáadjuk a nedves keverékhez a lisztes keveréket, és néhány mozdulattal összekeverjük egy spatulával – nem baj, ha csomók maradnak benne. Hozzáadjuk a sajtkockákat és a tökmagot, majd ismét összeforgatjuk. Ekkor már sima tésztát kell kapnunk, amit betöltünk az előkészített formába, majd elsimítjuk a tetejét.
175 fokon sütjük 45–50 percet. A sütőből kivéve 10 percet pihentetjük, majd a formából kivéve rácson hűtjük ki teljesen.
Recept: Chez Sennerei