Itt az ősz, ráadásul ismét eljött a karantén ideje is, így egyre több időt töltünk otthon. Fontos, hogy a mindennapi hangulatunkkal eleget foglalkozzunk, amit akár az is megsegíthet, hogy könnyed és finom receptekkel kényeztetjük magunkat és a családunkat.
Össze is gyűjtöttünk nektek néhány őszi édes receptet, ha ismét több időt töltünk a konyhában, akkor kedvet kapjunk a sütéshez.
HABOS KÖRTÉS KOCKA
A tésztához hozzávalók:
- 18dkg liszt
- 5dkg xilit
- 10dkg hideg vaj
- 1csip só
- 1db citrom reszelt héja
- 1mk sütőpor
- 1db tojás
- A töltelékhez:
- 4db körte
- 1ek étkezési keményítő
- 6dl körtelé
- 2csom vaníliás pudingpor
- 2ek xilit
- 1tk őrölt szegfűszeg
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és folpackba csomagolva hűtőben, 60 percig pihentetjük.
A körtéket meghámozzuk, eltávolítjuk a magjait és apróra feldaraboljuk, majd összeforgatjuk a keményítővel. A pihentetett tésztát egy 25x25 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, az alját villával megbökdössük, és 180 fokon 10 percig elősütjük.
Közben elkészítjük a pudingot. 1 dl körtelevet csomómentesre keverünk a pudingporral. A maradék körtelevet felforraljuk a xilittel és a szegfűszeggel, majd hozzáöntjük a pudingot, és sűrű krémmé főzzük.
Az elősült tésztára tesszük a körtét, és rásimítjuk a pudingot. Visszatoljuk a sütőbe, és további 25 percig sütjük. A keményre vert tejszínhabot a kihűlt sütemény tetejére kenjük, majd kockákra szeletelve kínáljuk.
BIRSALMALEKVÁR
Hozzávalók:
- 3kg birsalma
- 2csésze víz
- 3db citrom
- 1.5kg cukor
- befőzőpor
Megmossuk, majd feldaraboljuk a gyümölcsöt. Nem hámozzuk, mert értékes a héja is. Mivel elég tömör a birsalma, vizet öntünk rá, kb. 2-2,5 csészényit. Folyamatos kavargatás mellett puhára pároljuk, közben kavargatjuk, mert hamar odaég. Lehűtjük, majd botmixerrel pépesre zúzzuk.
A cukrot 1 csésze vízzel sziruppá főzzük, majd hozzáadjuk a gyümölcsöt, a citromok levét és a vékonyan lereszelt héjat. Forrástól számítva 10 percig főzzük, ugyanis a birsalma magas pektintartalma miatt a lekvár hamar besűrűsödik.
Forrón üvegekbe szedjük, másnap a tetején keletkezett kis nedvességet papírtörlővel felitatjuk. Tetejére szórunk egykevés befőzőport, amit fogyasztáskor majd eltávolítunk.
SÜTŐTÖKÖS MUFFI
Hozzávalók:
- 250 g sütőtök
- 2 db tojás
- 80 ml olívaolaj
- 150 g finomliszt
- 150 g barna cukor
- 1 kk fahéj (őrölt)
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
Elkészítés:
A meghámozott, kimagozott, kis darabokra vágott sütőtököt forró sütőben megsütjük, pürésítjük és hűlni hagyjuk. Egy tálban összekeverjük a tojásokat, az olívaolajat és a kihűlt tökpürét. Egy másik tálban elvegyítjük a száraz anyagokat: a lisztet, a cukrot, a sütőport, a fahéjat és a csipet sót. A két tál tartalmát összedolgozzuk, és a papírkapszlikkal bélelt (12-es) muffinsütő mélyedéseibe igazságosan elosztjuk a tésztát. (kb. két evőkanálnyi jut mindegyikbe).
190 fokon, légkeverésen kb. 18-20 perc alatt megsütjük.
Korábban is osztottunk meg őszi recepteket veletek itt.
(forrás: a mindemegette és nosalty oldalakról.)