almás süti

Itt az ősz, ráadásul ismét eljött a karantén ideje is, így egyre több időt töltünk otthon. Fontos, hogy a mindennapi hangulatunkkal eleget foglalkozzunk, amit akár az is megsegíthet, hogy könnyed és finom receptekkel kényeztetjük magunkat és a családunkat.


Össze is gyűjtöttünk nektek néhány őszi édes receptet, ha ismét több időt töltünk a konyhában, akkor kedvet kapjunk a sütéshez.

HABOS KÖRTÉS KOCKA

k\u00f6rt\u00e9skocka

mindmegette

A tésztához hozzávalók:

  • 18dkg liszt
  • 5dkg xilit
  • 10dkg hideg vaj
  • 1csip só
  • 1db citrom reszelt héja
  • 1mk sütőpor
  • 1db tojás
  • A töltelékhez:
  • 4db körte
  • 1ek étkezési keményítő
  • 6dl körtelé
  • 2csom vaníliás pudingpor
  • 2ek xilit
  • 1tk őrölt szegfűszeg

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és folpackba csomagolva hűtőben, 60 percig pihentetjük.

A körtéket meghámozzuk, eltávolítjuk a magjait és apróra feldaraboljuk, majd összeforgatjuk a keményítővel. A pihentetett tésztát egy 25x25 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, az alját villával megbökdössük, és 180 fokon 10 percig elősütjük.

Közben elkészítjük a pudingot. 1 dl körtelevet csomómentesre keverünk a pudingporral. A maradék körtelevet felforraljuk a xilittel és a szegfűszeggel, majd hozzáöntjük a pudingot, és sűrű krémmé főzzük.

Az elősült tésztára tesszük a körtét, és rásimítjuk a pudingot. Visszatoljuk a sütőbe, és további 25 percig sütjük. A keményre vert tejszínhabot a kihűlt sütemény tetejére kenjük, majd kockákra szeletelve kínáljuk.

BIRSALMALEKVÁR

mindmegette

Hozzávalók:

  • 3kg birsalma
  • 2csésze víz
  • 3db citrom
  • 1.5kg cukor
  • befőzőpor

Megmossuk, majd feldaraboljuk a gyümölcsöt. Nem hámozzuk, mert értékes a héja is. Mivel elég tömör a birsalma, vizet öntünk rá, kb. 2-2,5 csészényit. Folyamatos kavargatás mellett puhára pároljuk, közben kavargatjuk, mert hamar odaég. Lehűtjük, majd botmixerrel pépesre zúzzuk.

A cukrot 1 csésze vízzel sziruppá főzzük, majd hozzáadjuk a gyümölcsöt, a citromok levét és a vékonyan lereszelt héjat. Forrástól számítva 10 percig főzzük, ugyanis a birsalma magas pektintartalma miatt a lekvár hamar besűrűsödik.

Forrón üvegekbe szedjük, másnap a tetején keletkezett kis nedvességet papírtörlővel felitatjuk. Tetejére szórunk egykevés befőzőport, amit fogyasztáskor majd eltávolítunk.

SÜTŐTÖKÖS MUFFI

muffin

unsplash

Hozzávalók:

  • 250 g sütőtök
  • 2 db tojás
  • 80 ml olívaolaj
  • 150 g finomliszt
  • 150 g barna cukor
  • 1 kk fahéj (őrölt)
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só

Elkészítés:

A meghámozott, kimagozott, kis darabokra vágott sütőtököt forró sütőben megsütjük, pürésítjük és hűlni hagyjuk. Egy tálban összekeverjük a tojásokat, az olívaolajat és a kihűlt tökpürét. Egy másik tálban elvegyítjük a száraz anyagokat: a lisztet, a cukrot, a sütőport, a fahéjat és a csipet sót. A két tál tartalmát összedolgozzuk, és a papírkapszlikkal bélelt (12-es) muffinsütő mélyedéseibe igazságosan elosztjuk a tésztát. (kb. két evőkanálnyi jut mindegyikbe).

190 fokon, légkeverésen kb. 18-20 perc alatt megsütjük.

Korábban is osztottunk meg őszi recepteket veletek itt.

(forrás: a mindemegette és nosalty oldalakról.)

A figyelmetekbe ajánljuk