olvas

A 2020-as évünk gyakorlatilag nem is szól másról globálisan, csak stresszről. A nőkre ez kiemelten jellemző, mivel talán egyébként is hajlamosabbak vagyunk túlaggódni a hétköznapokat.


medit\u00e1ci\u00f3

Unsplash/JD Mason

Olyan kérdésekkel kell napi szinten foglalkoznunk, hogy vajon elég időt fordítunk-e szeretteinkre, munkánkban megfelelően teljesítünk-e, egészségesek vagyunk-e. Továbbá azt sem szabad elfelejtenünk, hogy egy világjárvány közepén vagyunk, amihez hamarosan csatlakozik az ünnepi időszak is, ami szintén tele lesz stresszfaktorokkal.

Vajon mit tehetünk, hogy hétköznapjaink kevésbé legyenek nehezek? Mutatunk pár trükköt.

1. Legyél tudatos már reggel!

Érdemes egy mentális to-do listával kezdeni, egyből összeszedettebbek leszünk már reggel. Telefonunkhoz ne nyúljunk addig, amíg a reggeli arc- és fogmosáson túl nem vagyunk. Ha adunk időt magunknak, jobban indulhat a nap.

2. Tegyél be többszöri pár perces pihenőket!

Ha energikusan, nyugodtan és kiegyensúlyozottan is indul a napunk, délutánra leereszthetünk, ezért fontos, hogy időnként tartsunk szüneteket.

3. Gyújts meg egy gyertyát!

Az illóolajok párologtatása vagy a gyertya égése felpezsdíti az érzékeidet, és ez segíthet elmédet egyensúlyban tartani.

fut\u00e1s

Unsplash/Damir Spanic

4. Csinálj egyénre szabott listát arról, mi stresszel!

Sokan kerülik a stresszel való szembesülését, vagy addig söpörik az apró problémákat a szőnyeg alá, amíg olyan pillanatokban elő nem kerülnek, amikor már túlcsordul a türelmetlenségünk. Amikor látod, hogy honnan jön a stressz az életedbe, jobban tudod majd kezelni a problémáidat.

5. Sétálj!

Az aktivitás, a sport sokat csökkent a stresszérzetünkön.

6. Igyál kevesebb kávét, vagy válts koffeinmentesre!

Sajnos a kávé aktivizáló hatása mellett a stressz érzetünket is fokozza, főleg ha nem csak egy pohárral fogyasztunk. Ha azt veszed észre, hogy a koffein idegessé vagy szorongóvá teszi, fontold meg, hogy elhagyod az életedből.

7. Meditálj!

Igaz, most kicsit túlságosan is trendi lett a meditáció, de a hatékonysága kétségtelenül nagyon magas. Érdemes kipróbálni ha még nem alkalmaztad stresszkezelésre.

8. Mondj nemet, ha szíved szerint is nemet mondanál!

Érdemes rangsorolni mi az amit időben el tudsz végezni, és mi az amit nem. Hiába vagy önzetlen a munkatársaiddal, ha azért később neked kell behoznod az időt a saját feladataiddal. Ha túl sok az intéznivaló, gyakornokot is be lehet vonni a tennivalók elvégzésébe.

9. Lefekvésnél gondold át a napod!

Az elménk képes arra összpontosítani, amit nem sikerült elértünk, ami rosszul ment a nap folyamán, vagy amit csak holnap el kell végeznünk. Ezért sokkal hatékonyabbak lehetünk, ha a sikereinkre és az elért teljesítményünkre fókuszálunk a nap végén és sorra vesszük azokat.

10. Legyél aktív

A fizikai aktivitás minden szinten jót tesz, mentálisan is és a fizikai jóllétedre is kiemelkedő hatással lehet.

(forrás: theeverygirl)

A figyelmetekbe ajánljuk