könyvolvasás ősszel

Várhatóan hamarosan vége a hónapok óta tartó kánikulának, így annak is lesz ideje és energiája elolvasni egy könyvet, akinek a nyári jövés-menés miatt eddig nem volt. Ajánlónkban összesen 4, nemrégiben megjelent kötetet mutatunk be, amelyek között akad drámai regény és önsegítő könyv is – közös pont bennük, hogy jó eséllyel közelebb vezetnek majd önmagunk megértéséhez.


​Jón Kalman Stefánsson: Sárga tengeralattjáró

A történet szerint 2022 augusztusában Paul McCartney egy fa árnyékában pihen London egyik parkjában. A közelben a Stefánssonhoz gyanúsan hasonló író azon gondolkodok, vajon milyen szavakkal szólítsa meg gyerekkorának egyik központi figuráját.

Mielőtt ezt meg merné tenni, jobban át kell látnia saját élettörténetének mozgatórugóit, ugyanis mindenképp el szeretné mesélni a legendás zenésznek, hogy mekkora űr keletkezett benne, amikor hétéves korában, rögtön édesanyja halála után még a Beatles is feloszlott.

Napjaink talán legismertebb izlandi írójának új könyve a szerző eddigi legbátrabb, legőszintébb és legszemélyesebb írása.

S\u00e1rga tengeralattj\u00e1r\u00f3

Fotó: Bookline

​Peter Attia, Bill Gifford: Végigélni – A hosszú élet tudományos alapjai

Dr. Attia új könyve a legfrissebb tudományos eredményeket összegzi a táplálkozással, a testedzéssel és az alvással, illetve a mentális és érzelmi egészséggel kapcsolatban. Szerinte, bár a modern orvostudomány fő vonala számos áttöréssel büszkélkedhet, a legelterjedtebb beavatkozások gyakran túl késeiek – hiába hosszabbítják meg az életet, ha az egészségben töltött élettartam és így az életminőség nem nő általuk.

A könyv fő üzenete, hogy az öregedés nincs kőbe vésve: ha az ember a megfelelő mozgással és táplálkozással tényleg odafigyel fizikai és mentális egészségére, genetikailag alkalmas arra, hogy minden egyes évtizedben jobban érezze magát, mint az előzőben.

V\u00e9gig\u00e9lni

Fotó: Bookline

​Emeran Mayer: A bél-agy kapcsolat – A testünkön belüli rejtett kommunikáció hatása hangulatunkra, döntéseinkre és egészségi állapotunkra

Ha valaha előfordult már velünk, hogy a félelemtől összeszorult a gyomrunk, a stressz hatására nem bírtunk enni – vagy éppen a kelleténél jóval többet ettünk –, akkor személyes tapasztalatunk is van az agyunk és az emésztőrendszerünk közötti rendkívül szoros kapcsolatról. Már az ókori tudósok is tisztában voltak vele, hogy ha a bélrendszer megfelelő egyensúlya felborul, abból az egész szervezet, egyebek között a psziché egészségromlása is következik.

Az utóbbi évek áttörést jelentő kutatásainak köszönhetően ma már teljesen egyértelmű, hogy a bélrendszer a benne élő mikrobákkal szoros kölcsönhatásban képes befolyásolni alapvető érzelmeinket, sőt, viselkedésünket is.

A szerző, aki a bél-agy kommunikáció világhírű kutatója, könyvében laikusok számára is izgalmasan és érthetően mutatja be ezt a fejlődő tudományterületet.

A b\u00e9l-agy kapcsolat

Fotó: Bookline

​Moa Herngren: A válás

Niklas és Bea több mint harminc éve élnek egy tehetős stochkholmi negyedben tinédzser ikerlányaikkal, látszólag idilli házasságban. Éppen ezért éri Beát villámcsapásként, mikor egy családi nyaralás küszöbén, egy jelentéktelennek tűnő vita közben férje hirtelen elviharzik. Napokig távol marad, felesége üzeneteire nem válaszol, magyarázkodni nem is próbál. Mikor pedig előkerül, minden megoldási kísérlettől elzárkózva bejelenti: azonnal válni akar.

A svéd Moa Herngen filmszerűen pörgős, mégis drámaian empatikus regényében mindkét főszereplő elméjébe betekintést kapunk.

Az események sorozata pedig lassan elvezet a felismeréshez: a felszínen banálisnak látszó dolgok mögött sokszor összetett, évtizedek óta megoldatlan kapcsolati problémák rejlenek.

A v\u00e1l\u00e1s

Fotó: Bookline

A figyelmetekbe ajánljuk