Nyomda

Ki ne szeretné a frissen nyomtatott könyvek illatát? Alkalomadtán ki ne firkálná le gondolatait egy-egy cetlire, vagy őrizné meg legcsodásabb emlékeit egy naplóban? Ki ne gyönyörködne művészek különböző kreációiban, festményekben, rajzokban, irodalmi művekben? És hogy mi a közös mindebben?


A papír, ami évszázadok óta az életünk része. A szó az ókori Egyiptomban írásra használt anyag görög elnevezéséből, a papiruszból származik, amely az alapanyagául szolgáló növényről, a papiruszsásról kapta a nevét.

Azóta nagyot fordult a világ: gondolatainkat és üzeneteinket a legkülönfélébb papírfajtákra írhatjuk, a számítógépek megjelenése óta pedig egyre speciálisabb nyomtatók állnak rendelkezésünkre, különféle művészeti ágazatokat teremtve.

Az alábbiakban olyan tárgyakat és művészeti eszközöket mutatunk be, amelyeknek köze van a papírhoz, életünk egyik elengedhetetlen kellékéhez.

Parfüm a frissen nyomtatott papír illatával

A frissen nyomtatott könyvek illatát őrzi a Paper Passion

FastCompany

Egy kiadó, egy illatszerkészítő és egy divatlegenda közös erővel palackba zárta a frissen nyomtatott papír illatát, és piacra dobta a Paper Passion, azaz a Papírszenvedély nevű parfümöt.

„A világon semmi sem hasonlítható egy újonnan kiadott könyv illatához"

– mondta a parfüm csomagolását tervező Karl Lagerfeld. A legendás német divattervező a Wallpaper Magazine egy milánói eseményén találkozott a magazin kiadójával, Gerhard Steidllel, ahol a beszélgetésük során felvetődött a parfüm ötlete. Ezt követően belevágtak az üzletbe, és felkérték Geza Schoen német illatszerkészítőt az illat megalkotására.

„Nehéz volt. A nyomtatott papír illata száraz és telt. Ezek pedig nem olyan adottságok, amelyekkel ebben a szakmában gyakran dolgozol"

– árulta el Schoen.

A parfüm végül mindössze öt fa alapanyagból készült el egy hihetetlenül egyszerű recept alapján – ahhoz képest, hogy a parfümök általában több mint száz alapanyagot tartalmaznak. A terméket Lagerfeld nevezte el és tervezte meg a csomagolását. A parfüm egy valódi könyv oldalai között, középen kapott helyet, az azt körülvevő szöveget pedig Günter Grass és Tony Chambers, a Wallpaper főszerkesztője szerezte.

Megnyugtató, hogy a nyomtatás lassankénti tovatűnését követően a könyvek szerelmesei számára legalább a friss nyomdaillat megmarad. A parfüm ide kattintva szerezhető be.

Egyedi tapéták független művészektől

Pipacsmint\u00e1s tap\u00e9ta

Society6/Katerina Kirilova

Ha régóta gondolkodsz azon, mivel díszítsd a nappalid, hálószobád vagy épp az étkeződ falát, remek választás lehet egy független művész által tervezett egyedi tapéta. A Society6 weboldalán kínált termékek között különböző színű és mintázatú darabokat találunk, némelyek elvont formákat, míg más példányok természeti alakzatokat, képeket ábrázolnak. A kínálatnak csak a képzelet szab határt, hiszen a művészek kreációi között bárki találhat kedvére való tapétát. Sőt vásárlásoddal a művészt is támogatod, az adott mintát pedig akár több tárgyon is megrendelheted.

Hamu és Gyémánt: a minőségi magazin

Már az újságárusoknál!

Hamu és Gyémánt

A papír felhasználásának egyik leghálásabb módja, ha minőségi produktumot gyártunk belőle. Ennek kiváló példája a Hamu és Gyémánt magazin, amely színvonalas tartalmaival az igényes olvasóközönség első választása.

Legújabb számunkból többek között megtudhatod, hogyan segít új szemüvegen keresztül látni a világot a szupersztárnak számító tudós, Barabási Albert-László, hogy milyen lesz a holnap Péterfy Bori, Háy János vagy Gyurta Dániel szerint, és hogy mit tartogat számunkra a gasztronómia jövője. További részletek a lapajánló cikkünkben.

Fejtörős papírnehezék mahagóniból

Mahagónifából készült, elefánt alakú papírnehezékkel díszíthetjük íróasztalunkat

Hermès Paris

Sokan vagyunk, akik papírokkal dolgozunk, netán gyermekeink rajzai állnak stócokban otthon, amelyek száma napról napra gyarapszik. Ilyenkor gondot okozhat egy szellőztetés, egy hirtelen kézmozdulat, vagy ha a házikedvencünk kicsit meglöki az asztalt. Ekkor jöhet jól egy papírnehezék, amely sokkal mókásabb, ha el is tudunk játszani vele.

Erre tökéletes lehetőséget nyújt az Hermès ébenfeketére pácolt, fejtörős papírnehezéke. A mahagóni fából készült, kézzel faragott indonéz elefántforma mágneses darabokból rakható össze, ami kitűnő lehet unaloműző gyanánt egy hosszú telefonbeszélgetés vagy online megbeszélés során.

Rizográf művészet

A rizográf gépekkel soha nem látott élénkségű színek nyomtathatók

Design&Paper

A rizo nyomdatechnika reneszánszát éli, miután egyre több tervező és művész fedezi fel újra az eljárás egyediségét, gazdaságos és környezetbarát voltát. A rizográf gépekkel ráadásul olyan színek nyomtathatók, amelyek más módon nem.

Az első ilyen gépet a japán Riso Kagaku Corporation gyártotta le 1986-ban. Különlegességét az adja, hogy a szójából készült festéket színenként, vagyis rétegenként kell nyomtatni rajta. A rétegek átfedését variálhatjuk, így játszhatunk az átfedésekkel és másodlagos színekkel, ami nagyon érdekes hatást kelt. Ez adja az így készített printek egyediségét és különlegességét, aminek következtében már könnyű megérteni a rizográf varázsát. A géppel ugyanis új dizájnok teremthetők, és művészi publikációk kreálhatók.

Utóbbit tették az egri Vizuális Művészeti Intézet Média és Design Tanszékének tanulói is, amikor a rizográf működéséről tanultak. Feladatuk az volt, hogy különböző témájú publikációkat tervezzenek, amelyeket végül a budapesti Hurrikan Press kiadó szerkezetével nyomtathattak ki prémium minőségű mázolatlan papírra. Az egyik alkotáson a legismertebb japán maszkokat jelenítette meg Bagdán Zsófia. A gyönyörű illusztrációkat a maszkok történetének leírásával egészítette ki.

A figyelmetekbe ajánljuk