Hogyan segít új szemüvegen keresztül látni a világot a szupersztárnak számító tudós, Barabási Albert-László? Milyen lesz a holnap Péterfy Bori, Háy János vagy Gyurta Dániel szerint, és mit tartogat számunkra a gasztronómia jövője? A válaszokat keresd a Hamu és Gyémánt ma megjelent, aktuális lapszámában!


Aki adatokból alkot

Barabási Albert-László, a sztártudós

Hamu és Gyémánt / Lábady István

Barabási Albert-László világhírű fizikus a legtöbbet hivatkozott magyar tudósok egyike. Hálózatkutatóként csapatával már tíz éve is készített olyan modelleket, amelyek a vírusok terjedését mutatják be. Címlapinterjúnkban a járvány hatásairól, művészet és tudomány kapcsolatáról, valamint a Ludwig Múzeumban nyílt kiállításáról is megosztotta gondolatait.

Mit eszünk holnap?

Getty Images Hungary

Mikrobaleves, húsmentes hús, rovarok tálalva? Állatfarmok helyett algafarmok? Irreális innovációk, vagy valóban ez lesz a gasztronómia jövője? A tudományos élet képviselőit és egy fine dining étterem séfjét kérdeztük arról, vajon mit tartogat számunkra a jövő szakácskönyve és étrendje, illetve milyen lesz a menü a Marson.

Amikor a szó nem száll el

Winston Churchill 1952-es beszéde

Getty Images Hungary

A szó elszáll, az írás megmarad – tartja az ismert mondás. Vannak azonban olyan nagyszabású szónoklatok, amelyekre ez az állítás korántsem érvényes. Hat híres történelmi beszédet gyűjtöttünk össze, amelyek nemcsak az elhangzásuk idején voltak jelentős hatással emberek tömegeire, hanem ez a hatás még ma is tart.

Tiszta Hawaii!

Hawaii Tourism Authority (HTA) / Tommy Lundberg

Lenyűgöző színekben pompázó szigeteket, természeti csodának számító vulkánokat, strandokat és még millió csodát fedezhetünk fel Hawaiion, az Egyesült Államokhoz tartozó földi paradicsomban. Útikalauzunk segítségével most képzeletben ananászültetvényeket járhatunk be, kihajózhatunk egy bálnalesre, sőt a híres hawaii hullámokat is meglovagolhatjuk.

Mi lesz ezután?

Péterfy Bori

Hamu és Gyémánt / Lábady István

A közelmúltban alapjaiban változtak meg a jövőnkről való elképzelések. Ennek apropóján a hazai közélet ismert szereplőivel, Keleti Évával, Péterfy Borival, Gyurta Dániellel, Borbély Alexandrával és Háy Jánossal beszélgettünk jó és rossz forgatókönyvekről, valamint arról, hogy az ő szakmájukat, életüket, jövőképüket hogyan érintik a változások.

Műalkotások a vállfán

WOMEN - HAUTE COUTURE - AUTUMN-WINTER 2020-21 - SILHOUETTES MILENA

© Dior

Miért hajlandók az extrém híres vagy extrém gazdag emberek egy-egy ruhadarabra akár egymillió eurót is áldozni? Mitől olyan különlegesek azok a ruhák, amelyeken 6000 órát dolgoztak a varrónők? A divat művészi szintre emelése – avagy az haute couture titokzatos párizsi világában kalandozunk.

Már az újságárusoknál!

Hamu és Gyémánt

A Hamu és Gyémánt őszi lapszáma október 24-től elérhető a kiemelt újságárusoknál, illetve megrendelhető és előfizethető közvetlenül a kiadótól és digitális változatban is beszerezhető.

A figyelmetekbe ajánljuk