Hamu és Gyémánt magazin 2020. nyári lapszáma
Hogyan kötött életre szóló barátságot Dr. Csernus Imre és Szabó Győző? Mit gondol a művészetről Till Attila, Ónodi Eszter és Harcsa Veronika? Milyen emlékek égtek bele kollektív emlékezetünkbe, és egyáltalán hogy működik az emberi memória? A válaszokat megtalálod a Hamu és Gyémánt ma megjelent, aktuális lapszámában!

Ég veled, kapitány!

Benedek Tibor

Benedek Tibor

Hamu és Gyémánt / Miklóska Zoltán

Már életében legendának számított, tragikusan korai halála pedig az egész országot megrendítette. Három vízilabdázó-generáció képviselőivel búcsúzunk Benedek Tibortól: emlékeket idézünk fel a példakép-edző Horkai Györggyel, a csapatárs Kiss Gergellyel és a válogatott játékos Erdélyi Balázzsal. A 15 történet mellett három ritkán látott fotót is bemutatunk a Hamu és Gyémánt archívumából.

Belénk égett vakuemlékek

Hamu \u00e9s Gy\u00e9m\u00e1nt \u200b2020 ny\u00e1ri lapsz\u00e1m

Hamu és Gyémánt

Hol voltunk, amikor először hallottuk a híreket a csernobili atomkatasztrófáról, Diana hercegné haláláról vagy a holdra szállásról? Amennyiben életünk részei voltak ezek a történelmi pillanatok, valószínűleg emlékszünk az első találkozásra velük. Hat vakuemléket, vagyis hat olyan eseményt gyűjtöttünk össze, amelyet biztosan nem felejt el sem a kollektív, sem a személyes emlékezet.

Élet és halál ismerői

Dr. Csernus Imre \u00e9s Szab\u00f3 Gy\u0151z\u0151

Dr. Csernus Imre és Szabó Győző

Hamu és Gyémánt / Sárosi Zoltán

Dr. Csernus Imre és Szabó Győző: pszichiáter és színész, két domináns egyéniség, akik az orvos-páciens viszonyt követően életre szóló barátságot kötöttek. Kettejük történetéből most film is készül, Győző Toxikoma című drogvallomásának adaptációjaként. Terápiáról, függőségről, menekülésről, teremtésről, bátorságról, őszinteségről és egyensúlyról kérdeztük őket.

Emlékeztető: felejteni kell!

Agypurple microscopic organisms

Unsplash / David Clode

Mi az, ami felejthető, és mi a felejthetetlen? Agyunknak különböző módszerei vannak a dolgok megjegyzésére, ahogy a felejtésre is. Ez utóbbi szükséges ahhoz, hogy új információkat tudjunk befogadni, ne telítődjék túl az agyunk, sőt bizonyos traumákat is ennek segítségével dolgozhatunk fel. Az emberi memória kulisszatitkaira vetünk most egy alapos, tudományos pillantást.

Mi lenne a világgal művészet nélkül?

Till Attila

Till Attila

Hamu és Gyémánt / Sárosi Zoltán

Nehéz helyzetekben mentsvár, ötlethiány esetén inspiráció, máskor pedig felszabadult szórakozás – a művészet számtalan funkciót képes betölteni attól függően, hogy mikor melyikre van éppen szükségünk. Jelentőségéről, jelenlegi helyzetéről, kihívásairól és lehetőségeiről beszélgettünk Frenák Pállal, Winkler Nórával, Till Attilával, Cserna-Szabó Andrással, Harcsa Veronikával és Ónodi Eszterrel.

Hollandia a tulipánokon túl

aerial view photography of city

Unsplash / Stijn Hanegraaf

Tulipán, sajt, szélmalom, fapapucs – mindenkinek más jut először eszébe Hollandiáról saját élményei vagy az elképzelései alapján. Útikalauzunkban izgalmas városokat, vidéki tippeket, lenyűgöző hoteleket, kihagyhatatlan múzeumokat, topéttermeket és gasztronómiai ínyencségeket szedtünk össze, amelyeket gondolatban körbejárhatunk, de kellő óvatossággal akár fel is fedezhetünk.

Már az újságárusoknál!

\u200bHamu \u00e9s Gy\u00e9m\u00e1nt 2020. ny\u00e1ri lapsz\u00e1ma

Hamu és Gyémánt

A Hamu és Gyémánt nyári lapszáma július 29-től elérhető a kiemelt újságárusoknál, illetve megrendelhető és előfizethető közvetlenül a kiadótól és digitális változatban is beszerezhető.


A figyelmetekbe ajánljuk