Jamie Lee Curtis

5 könyv, amit még a filmadaptáció megjelenése előtt érdemes elolvasnunk

Jó néhány olyan filmet vagy sorozatot mutatnak be még idén, amelyek története valójában népszerű regényeken alapszik. Ha már tűkön ülve várjuk a megjelenésüket, érdemes elolvasnunk a könyveket is, hiszen sokszor mélyebben és részletesebben ismerkedhetünk meg a szereplőkkel és a lelkivilágukkal. Összegyűjtöttünk 5 olyan filmet, amelyek megjelenése előtt már kezünkbe vehetjük az eredeti könyvet.


Scott Westerfeld: Csúfok

Scott Westerfeld négy részből álló regénykötetének első része 2005-ben jelent meg, Csúfok címmel. A disztópikus történet szerint a legfontosabb a világban a szépség, így mindenki, aki betöltötte a 16. életévét átesik egy műtéten, ahol tökéletessé varázsolják testét úgy, hogy már-már ijesztően szimmetrikus és kifogástalan külsőt kap, ahogy a gondolkodását is megváltoztatják. A társadalom két részre szakadt, ugyanis a Szépek mellett létezik egy hely, a Füstös, ahová azok menekülnek, akik nem akarnak részt venni a műtéten, így ők a társadalom peremén, bujkálva élik mindennapjaikat. A főszereplő, Tally Youngblood éppen a műtét előtt áll, amit már izgatottan vár, ám legjobb barátnője úgy dönt, megszökik, és abban a reményben, hogy Tally csatlakozik hozzá, elárulja neki az útvonalat Füstösbe. Tally a Szépek közé vágyik, ám mikor a műtétre esne sor, döntés elé állítják: csak akkor lehet Szép, ha megkeresi és visszahozza barátnőjét.

A könyvsorozat első részéből készült filmet a Netflixen mutatják be szeptember 13-án olyan színészekkel, mint Joey King, Jillian Murray és Laverne Cox.

Edward Ashton: Mickey7

2022-ben jelent meg Edward Ashton sci-fi regénye, mely az év egyik legsikeresebb regényének mondható, annyira, hogy pillanatok alatt Hollywood is felfigyelt a történetre. A cselekmény a könyv címét adó Mickey7-ről szól, akit csak „Eldobható“ néven hívnak, ugyanis egy bolygókat gyarmatosító expedíció csapattagja, amely pótolható, hiszen ha meghal, új testet növesztenek neki, de még az emlékeit is visszakapja. Emiatt Mickey7 végzi a túl veszélyes küldetéseket. Egy rutinfeladat során azonban eltűnik, így mindenki halottnak hiszi. Ám mire visszatér szembesülnie kell a ténnyel, hogy helyét egy új klón, Mickey8 vette át, emiatt pedig titkolnia kell kilétét.

Az elmúlt években kitörő sikere volt a science fiction és az űrben játszódó filmeknek, gondoljunk csak a Csillagok között vagy a Mentőexpedíció alkotásokra. A regény nyomán készült filmadaptációt Mickey 17 néven mutatják be 2025-ben, Robert Pattinson, Mark Ruffalo és Toni Colette főszereplésében.

Elin Hilderbrand: A tökéletes pár

2019-ben került hazánkban a könyvesboltok polcairaElin Hilderbrand romantikus regénye, amely a címéből adódóan egy pár mindennapjait mutatja be. A cselekmény szerint a kívülről tökéletesnek tűnő kapcsolat nem is olyan makulátlan, mint az emberek gondolnák, mivel mindkét fél titkol valamit. Az eljegyzés után az esküvőhöz közeledve egyre nagyobb feszültség uralkodik a pár életében. Végül a nagy nap során a szertartás katasztrófába fullad még azelőtt, hogy elkezdődött volna, mivel a menyasszony tanúját holtan találják az óceán partján. Innentől kezdve rendőrségi nyomozás indul, minden egyes szereplő gyanúsítottá válik. A cselekmény kibontakozásával egyre jobban megismerjük a jegyespárt, ahogy kirajzolódik az is, mennyire becsapós lehet az az álca a szerelmükről, amit a külvilág felé mutatnak.

Az IMDb szerint hat részből áll majd a minisorozat, amit szeptember 5-én mutatnak be a Netflixen. A főszerepben Nicole Kidman, Liev Schreiber és Dakota Fanning látható.

Patricia Cornwell: Kay Scarpetta-sorozat

Jamie Lee Curtis és Nicole Kidman főszereplésével készül sorozat Patricia Cornwell híres regénysorozatából, amelynek első része 1990-ben jelent megPostmortem címmel. A cselekmény egy kiemelkedő tehetségű halottkémről, Kay Scarpettáról szól, akit a rendőrség felkér, hogy vizsgáljon meg egy pszichiátriai osztályon lévő sebesült beteget, aki kifejezetten Scarpettát kéri. Mikor találkoznak, a beteg elmeséli bizarr történetét, miszerint a sérülései egy gyilkosság során keletkeztek, amelyet nem ő követett el. Ezen a szálon nyomozni kezd a halottkém, aki maga sem biztos benne, hogy mi az igazság és mi a beteg agyszüleménye. Csak annyi biztos, hogy a páciens komoly sérülések nyomait hordozza.

A projekt egyelőre még csak gyerekcipőben jár, ám azt a Variety megírta, hogy az Amazon streamingszolgáltatón lehet majd megtekinteni.

Simon Stålenhag: Elektronikus állam

2019-ben jelent meg hazánkban a svéd író illusztrációkkal bőségesen ellátott könyve, amely különleges, elgondolkodtató és mély rétegei miatt az elmúlt évek egyik legizgalmasabb regénye. A történet a múltban játszódik, amikor az emberek elszigetelten élnek és a technológiai összeomlás után drónok ellen kénytelenek harcolni. 1997-ben egy elszökött tinédzser a játékrobotjával nyugat felé indul Amerikában, ahol az utcákon főként hatalmas, harci drónok romjait és a hanyatlásnak induló fogyasztói társadalom szemetének nyomait észlelhetjük. A főszereplő és a robot elérik a kontinens szélét, és egy olyan világot fedeznek fel, amitől teljesen megdöbbennek.

A grafikákra és az egyedülálló történetre felfigyelt Hollywood is, a science fiction témájú filmet Anthony és Joe Russo rendezi, főszerepben pedig Millie Bobby Brown, Chris Pratt és Devyn Dalton lesz látható, az IMDb szerint még idén érkezik a bemutatója.

A figyelmetekbe ajánljuk