könyvek
Fotó: Unsplash

Bevezetés Murakami világába – 4 remek könyv a világhírű japán írótól

Murakami Haruki a jelenkor egyik legnépszerűbb írója, könyveit több mint ötven nyelvre fordították le. Stílusa – amelyet némelyek Gabriel García Márquezéhez, mások Franz Kafkáéhoz hasonlítanak – elsőre szokatlan lehet az olvasónak. Cikkünkben a méltán világhírű japán írótól olyan műveket ajánlunk, amelyek kedvet csinálhatnak a szerző többi művéhez is.


Nem éppen szokványos karrier Murakami Harukié: a későbbi író húszas éveiben jazzbárt vezetett Tokióban, első regénye harmincéves korában jelent meg. Egyedi hangvételű könyveivel – melyek itthon a Geopen Könyvkiadó gondozásában jelennek meg – rövidesen világhírre tett szert. Az alábbi négy mű segítségével mi is elmerülhetünk a Nobel-várományos szerző mágikus világában.

Köddé vált elefánt

Fotó: Geopen Könyvkiadó

Célszerű lehet egy novelláskötettel kezdeni a Murakami életművével való ismerkedést, így szépen lassan, fokról fokra tudunk elmerülni a japán szerző különös világában. A Köddé vált elefánt tizenhét válogatott novellát tartalmaz, melyek 1980 és 1991 között születtek. Ahogy az egy ilyen válogatásnál lenni szokott, a kötetben vannak jól és kevésbé jól sikerült írások is, de mindegyik magán viseli a szerző utánozhatatlan kézjegyét.

Ez is érdekelhet: 4 japán sziget, ahol a macskák uralkodnak

Norvég erdő

Fotó: Geopen Könyvkiadó

Ha kedvet kaptunk a folytatáshoz, tegyünk egy próbát Murakami egyik legnépszerűbb regényével, a Norvég erdővel is! A történet szerint a harminchét éves Watanabe Toru repülővel Hamburgba utazik. A landolást követően a hangszórókból felcsendül a The BeatlesNorwegian Wood című számának feldolgozása. A zene hallatán Toruban felidéződnek az egyetemista évei, amikor is egyszerre két, egymástól teljesen eltérő személyiségű lánnyal folytatott kapcsolatot. A könyvből rövid idő alatt több mint négymillió példányt adtak el csak Japánban, de a világ számos országában bestseller lett.

A határtól délre, a naptól nyugatra

Fotó: Geopen Könyvkiadó

Ha a Norvég erdő elnyerte a tetszésünket, ezt a regényt is szeretni fogjuk, ugyanis hasonlóan melankolikus, nosztalgikus hangulat járja át. Ezúttal Hadzsiménak hívják a főszereplőnket, aki gyerekkori szerelmére, Simamotóra emlékezik vissza.

Az élet elsodorta őket egymástól, Hadzsime megházasodott, feleségével két gyermeket nevel, de egyszer csak újra felbukkan az életében Simamoto. A regény meglehetősen rövid, így bátran próbát tehetünk vele anélkül, hogy hosszú hetekre el kéne köteleződnünk.

Ezt is figyelmedbe ajánljuk: 4 világhírű író, aki csak 45 éves kora után lett sikeres

A kurblimadár krónikája

Fotó: Libri

Sokak szerint A kurblimadár krónikája Murakami legjobban sikerült regénye. Főszereplőnket, Okada Torut felesége azzal a feladattal bízza meg, hogy keresse meg elkóborolt macskájukat. Nem sokkal később aztán a feleségnek is nyoma vész, Toru pedig furcsábbnál furcsább kalandokba csöppen. A regény minden olyan elemet felvonultat, amiért szeretjük Murakamit – ha ez a könyve is elnyeri tetszésünket, bátran nyúlhatunk az életmű többi darabjához is.

A figyelmetekbe ajánljuk