Haragban a világgal: 5 kiváló regény a felnőtté válásról
Fotó: Shutterstock

Haragban a világgal: 5 kiváló regény a felnőtté válásról

A tinédzsereknek maguktól is van elég bajuk, de arra is törekedniük kell, hogy beilleszkedjenek a felnőttek közösségébe. Cikkünkben bemutatunk négy olyan regényt, amelyek sikeresen megragadták a felnőtté válás nehézségeit.



​J. D. Salinger: Zabhegyező

A Zabhegyező (alternatív fordításban: Rozsban a fogó) a felnövéstörténetek alfája és ómegája. A cselekmény középpontjában a nyughatatlan Holden Caulfield áll, akit immáron negyedik iskolájából csaptak ki. Mielőtt találkozna szüleivel, napokon át bolyong New Yorkban, ahol csupa abszurd dolog esik meg vele. Holden mintha csak az elkerülhetetlen felnőtté válást akarná kitolni a céltalan lődörgéssel. Az 1951-ben megjelent regény hamar kultikussá vált, de nem mindenki szerette: sok iskolából kitiltották Salinger művét.

Ez is érdekelhet: Hollywoodi legendák versengtek egymással, a Zabhegyezőt mégsem sikerült megfilmesíteni

Jane Austen: Emma

Jane Austen állítólag úgy akarta megírni a főhősnő karakterét, hogy azt rajta kívül mindenki utálja. Nem biztos, hogy az írónő elérte a célját, ugyanis az Emma a mai napig az egyik legsikeresebb könyvének számít, nem utolsósorban épp a címszereplőnek köszönhetően.

Emma Woodhouse betegeskedő apjával él és feltett célja, hogy sosem házasodik meg. Szabadidejét leginkább azzal tölti, hogy beavatkozik mások szerelmi életébe – idővel azonban rá kell jönnie, hogy kerítőnői tevékenysége súlyos következményekkel jár. A regényt olvasva lépésről lépésre követhetjük végig Emma érésének folyamatát.

Ezt is figyelmedbe ajánljuk! Szülői szigor és lázadás: 5 kiváló film a felnőtté válásról

Kazuo Ishiguro: Ne engedj el…

A japán származású brit író regénye egy fiktív angliai magániskolába kalauzolja el olvasóit. A bentlakásos intézmény első ránézésre idillinek tűnik, azonban főhőseink fokozatosan rádöbbenek arra, hogy mi is az ő rendeltetésük az életben. A Ne engedj el… egyszerre romantikus és sci-fi, a kötetnek abban is nagy szerepe volt, hogy 2017-ben Kazuo Ishigurónak ítélték oda az irodalmi Nobel-díjat.

Stephen King: Az

Stephen King nemcsak az ijesztgetéshez ért remekül, de ahhoz is, hogy plasztikusan ábrázolja a gyerekek lelki világát. Talán egy másik alkotásában sem sikerült ez annyira jól, mint az Az című monumentális regényben. A történet középpontjában hét gyerek áll, akik csak egymásra számíthatnak, ugyanis az iskolában folyamatos szekálás jut nekik osztályrészül. Amikor egyikük testvérét brutálisan megölik, a Vesztesek Klubja úgy dönt, felveszi a harcot a lénnyel, amely már régóta rettegésben tartja a várost.

Ez is érdekelhet a témában: 3 alulértékelt Stephen King-regény, ha egy kis borzongásra vágynál

Hermann Hesse: Demian

Hermann Hesse szinte valamennyi műve a szerző saját gyerekkori emlékeiből táplálkozik, ez alól a Demian sem kivétel. A szerző eredetileg Emil Sinclair néven jegyezte a regényt, de évekkel később kiderült, hogy Hessét takarja az álnév.

A fiatal Emil úgy érzi, két világ közül választhat: a tiszta, bensőséges anyai, valamint a zord és gonosz külvilág között. Főhősünk e két út között ingadozik, de barátja, Demian segítségével fokozatosan rátalál önmagára.

A figyelmetekbe ajánljuk