Stephen King
Getty Images

3 alulértékelt Stephen King-regény, ha egy kis borzongásra vágynál

Noha Stephen King a jelenkor egyik legolvasottabb szerzője, az ő művei között is akad néhány, amely nem kapja meg a neki kijáró elismerést – ezek közül ajánlunk most hármat.


Stephen Kinget nem véletlenül tartják a horrorműfaj királyának.

Amint kiad egy új regényt a kezei közül, az azonnal feltűnik a könyves sikerlistákon és rövid időn belül bestsellerré válik.

Némelyik könyve (A ragyogás, Az, Végítélet, Kedvencek temetője vagy éppen a Setét Torony-regényfolyam) egyenesen kultikus státuszt vívott ki magának, amihez gyakran a megfilmesítés is hozzájárult.

Ez is érdekelhet: 7 önéletrajzi könyv, ami maradandó nyomot hagy benned

Mindazonáltal King művei között is akad néhány, amelyeket nem szoktak az életmű legjobban sikerült darabjai közé sorolni – pedig szerintünk megérdemelnék!

A holtsáv

A holtsáv (The Dead Zone) King írói pályafutásának korai szakaszában íródott, ebben az időszakban pedig bármihez is nyúlt, az arannyá vált. Ezt a könyvet ennek ellenére kevesen emlegetik kedvenc King-regényeik között. Ennek talán az is az oka, hogy A holtsáv esetében nem egy vegytiszta horrorsztorival van dolgunk.

A történet főszereplője Johnny Smith, aki egy balesetet követően kómába kerül, amiből csak hat év után ébred fel. Hamarosan rájön, hogy a kóma mellékhatásaként látnoki képességekkel gazdagodott – és hogy a különleges erővel különleges felelősség jár.

A regény tisztes filmfeldolgozást kapott, melyet egy igazi horrorikon, David Cronenberg rendezett.

Dolores

A Dolores is hasonló cipőben jár, mint A holtsáv: nem tekinthető egyértelműen horrorregénynek, de azért borzongató olvasmány. A történet szerint Dolores Claiborne házvezetőnőt megvádolják kenyéradója, a házsártos Vera Donovan meggyilkolásával. Minden ellene szól, ugyanis félreérthetetlennek tűnő helyzetben talált rá a postás. Doloresnek meg kell védenie igazát, ehhez azonban fel kell elevenítenie néhány kellemetlen családi emléket is.

Érdekesség: a Doloresnek van egy ikerkönyve is, amely a Bilincsben címet viseli – ennek a története ugyanakkor, csak egy kicsit odébb játszódik.

A könyv Kathy Bates főszereplésével szintén remek filmfeldolgozást kapott.

Ezt is figyelmedbe ajánljuk: Horrorfilmben tér vissza a Stranger Things népszerű színésze

Újjászületés

King kései életművének akadnak kritikusai is, sokak szerint a mester már nem képes azt a színvonalat elérni, ami korai könyveit jellemezte. Szerintünk azonban a 2014-ben kiadott Újjászületés (Revival) nem marad el sokkal a klasszikus King-művektől.

A történet főszereplője a kis Jamie Morton, aki összebarátkozik a város új lelkészével. A tiszteletes szabadidejében fizikai kísérleteket végez, az elektromosságban rejlő, de még ki nem aknázott lehetőségek után kutatva. Egy súlyos tragédia azonban örökre megváltoztatja a lelkész életét. Évtizedekkel később a két egykori barát élete újra összefonódik.

King a regénnyel bevallottan Mary ShelleyFrankenstein című regénye, valamint H. P. Lovecraft munkássága előtt kívánt tisztelegni.

Előre szólunk: talán egy könyvének sincs ennyire borúlátó befejezése.

A figyelmetekbe ajánljuk