Lady Bird (2017)
Fotó: YouTube

Szülői szigor és lázadás: 5 kiváló film a felnőtté válásról

Előszeretettel foglalkozik a filmművészet a gyermekek és a kamaszok világával, azonban nem könnyű hitelesen nyúlni ehhez a témához. Cikkünkben öt olyan alkotást mutatunk be, amelyek átélhetően mutatják be a felnőtté válás nehézségeit.


A gyermekek sajátságos látásmóddal rendelkeznek, amibe felnőtt fejjel nehéz visszahelyezkednünk. Nincs könnyű dolguk tehát azoknak a művészeknek, akik hitelesen akarják ábrázolni a felnőtté válás folyamatát – az alábbi öt film azonban sikerrel vette ezt az akadályt.

Ragyogás a fűben (1961)

Elia Kazan filmje egy gimnazista szerelmespárról szól. Noha Wilma Dean és Bud fülig szerelmesek egymásba, boldogságuk mégsem felhőtlen. A lány mélyen vallásos családból származik, édesanyja ezért mindenáron meg akarja akadályozni a két fiatal szerelmének beteljesülését.

A film legnagyobb erénye talán az őszinteség. Kazan nem ámítja azzal a nézőket, hogy végül úgyis minden jóra fordul majd, mert a való világban sem így működnek a dolgok. Az életszerűség nem véletlen: a forgatókönyvíró két olyan szerelmesről mintázta a történetet, akiket még gyermekkorában ismert.

Natalie Wood és Warren Beatty a filmtörténet egyik legszebb párját alkotják a vásznon.

Ez is érdekelhet: 5 film, ami teljesen megváltoztatja az élethez való hozzáállásunkat

Állj mellém! (1986)

Az Állj mellém! egy még fiatalabb generációról, tizenkét év körüli gyermekekről szól. A történet Stephen KingA test című kisregényén alapszik. A sikeres író, Gordon Lachance egy újságban olvasott cikk apropóján visszaemlékezik gyermekkorának egyik sorsfordító eseményére. Gordie egyszer három barátjával együtt nekiindult az erdőnek, hogy megkeresse egy eltűnt fiú holttestét. Csakhogy egy másik csapatnak is pont ez volt a célja, amiből óhatatlanul konfliktus kerekedett.

Különösen találó a film utolsó két mondata:

Nem lett több olyan barátom, mint tizenkét éves koromban volt. De hát kinek lett?

Diploma előtt (1967)

Ahogy a cím is mutatja, Mike Nichols műve egy olyan srácról szól, aki éppen befejezte a főiskolát. Családja elvárja Benjamintól – akit Dustin Hoffman alakít –, hogy minél hamarabb találjon munkát és alapítson családot. Élete azonban bizarr fordulatot vesz, amikor szülei egyik ismerőse, a középkorú Mrs. Robinson elcsábítja őt. Tovább bonyolódik a képlet, amikor Ben beleszeret Mrs. Robinson lányába, Elaine-be. A fiúnak választania kell a két nő között, de vajon képes lesz kimenekülni ebből a csapdahelyzetből?

A filmet a Simon & Garfunkel zenéje teszi még emlékezetesebbé.

Lady Bird (2017)

Az A24 stúdió filmje remekül ragadta meg a 21. században felnövekvő nemzedék sajátos problémáit. Christine (Saoirse Ronan) öntörvényű lány, amit az is mutat, hogy következetesen Lady Birdnek hívatja magát. Édesanyja (Laurie Metcalf) földhözragadtabb, így csakis az eredeti nevén hajlandó szólítani lányát. Christine-nek nagy tervei vannak, a kaliforniai lány egy keleti parti egyetemen szeretné folytatni tanulmányait, csakhogy korántsem biztos, hogy a család anyagi helyzete lehetővé teszi ezt a számára. Ha ez nem lenne elég, a lánynak első szerelmi bánatával is meg kell küzdenie.

A Barbie-t is jegyző rendező, Greta Gerwig saját életéből is merített a film forgatókönyvéhez.

Ezt is figyelmedbe ajánljuk: 6 Greta Gerwig-film, amit szeretni fogsz, ha tetszett a Barbie

Az élet fája (2011)

Az élet fája sokkal több egy egyszerű felnövéstörténetnél. Hogy mást ne mondjunk, Terrence Malick rendező filmje az univerzum születésétől kezdve a dinoszauruszok korán át a halál utáni életig számos fajsúlyos kérdéssel foglalkozik, de a történet gerince mégiscsak egy klasszikus családtörténet.

A főszereplő, Jack (Sean Penn) építészként dolgozik Dallasban, de egyre csak a gyerekkorára tud gondolni. Édesapja (Brad Pitt) és édesanyja (Jessica Chastain) nem is különbözhettek volna jobban egymástól: míg előbbi az apai szigor erejében hitt, addig utóbbi túláradó szeretettel vette körül gyermekeit. A család sorsa azonban egy nap gyökeres fordulatot vett, amikor az egyik fiú meghalt.

Az élet fája nem egy könnyen emészthető alkotás, de ha kellő nyitottsággal nézzük a filmet, rengeteget adhat a számunkra.

A figyelmetekbe ajánljuk