Minden, mindenhol, mindenkor

Egyes filmek a puszta szórakoztatást célozzák meg, míg mások az érzelmeinkre hatnak. Alkalmanként találkozunk azonban egy-egy olyan alkotással, amely mindkettőt magában hordozza. Ezek a mozik arra késztetnek minket, hogy újragondoljuk életünket. Alábbi listánkkal ilyen filmeket ajánlunk.


Minden, mindenhol, mindenkor (2023)

Az idei Oscar-gálán 7 díjat is bezsebelő – közte a legjobb filmnek járót – Minden, mindenhol, mindenkor egy több idősíkban futó, időutazós családi sci-fi-dráma. Előbbi leírásból is érezhető, hogy ez a mozi sok műfaj keveréke és annyi minden történik bő két órás játékidejében, hogy első nézésre kapkodjuk is a fejünket. Ahogy azonban Michelle Yeoh karaktere megküzd annak reményében, hogy elfogadja az általa választott valós életét (minden nehézségével együtt), az egyszerre szép és elgondolkodtató.

Ezt is nézd meg! 5 kihagyhatatlan magyar film az elmúlt évekből

Lelki ismeretek (2020)

A listából nélkülözhetetlen az utóbbi évek egyik legmeghatóbb Pixar-alkotása, a Lelki ismeretek. A történet szerint a jazz-zongorista Joe életében először lehetőséget kap, hogy egy koncerten előadjon, a dolgok viszont nem a terv szerint alakulnak, amikor élet és halál közötti állapotba kerül a Föld és a túlvilág között. A Mindig, mindenhol, mindenkor főszereplőjéhez hasonlóan a Pixar-mese főszereplőjének is az saját sorsának elfogadása a legnagyobb feladata. Ez a felnőtteknek is szóló animációs film mély kérdéseket vet fel a halálról, az élet és a siker megbecsüléséről, valamint arról, hogy milyen erőt is jelenthetnek szenvedélyeink saját életünkben.

Gran Torino (2008)

Clint Eastwood rendezőként számos érzelemdús művet tett le az asztalra az elmúlt évtizedekben. A Gran Torino című filmjében ő maga játssza Walt Kowalskit, a rideg koreai háborús veteránt, aki vonakodva barátságot köt bevándorló hmong szomszédaival. Egyre bensőségesebb kapcsolatuk révén a mogorva főszereplő levetkőzi magáról régóta benne élő előítéleteit, olyannyira, hogy a film végére már mindenét képes feláldozni fiatalabb barátaiért.

Ezt is olvasd el! Varázslók és gyilkosság: 5 film az esős napokra

Egy makulátlan elme örök ragyogása (2004)

A Jim Carrey és Kate Winslet főszereplésével készült romantikus-sci-fi azt a kérdést feszegeti, milyen hatással vannak rossz tapasztalataink kapcsolatainkra. A főszereplők, amikor lehetőségük adódik, hogy elfelejtsenek mindent korábbi szerelmeikről, igent mondanak, mi pedig a kanapénkon elgondolkodhatunk, mit is jelentenek számunkra az emlékeink és hogyan tudjuk elengedni a múltbeli sérelmeinket úgy, hogy ezek építsék az előttünk álló éveinket.

Napos oldal (2012)

Bradley Cooper a történet szerint egy volt tanárt, Pat Sontanót alakítja, aki nemrég szabadult egy elmegyógyintézetből. A férfi újra a szülői házban él, és célja, hogy életét rendbe hozza. Ekkor megismerkedik a Jennifer Lawrance által megformált titokzatos lánnyal, akivel együtt próbálkoznak jobbá tenni saját környezetüket.

A számos szakmai díjat és közönség általi elismerést is kapott alkotást. A Napos oldal őszintén mesél a mentális betegségekről, ezzel együtt azonban kellő humorral ötvözi drámai cselekményét, ezzel rávéve a nézőket arra, hogy azonosuljanak a karakterekkel.

A figyelmetekbe ajánljuk