Greta Gerwig
Fotó: Han Myung-Gu/WireImage

6 Greta Gerwig-film, amit szeretni fogsz, ha tetszett a Barbie

Greta Gerwig a Barbie-val most világszerte kasszarekordokat döntöget, és számos rajongó fedezi őt fel. Te is így vagy ezzel? Akkor talán akad olyan filmes alkotása listánkban, amelyet még te sem láttál.


Az átgondolt és szórakoztató Gerwig már most is elég komoly filmes önéletrajzot tudhat magáénak színészi, rendezői és írói munkásságával. Míg húszas éveiben kiváló színésznő volt, a harmincas éveiben a rendezésre való áttérése Oscar-díjat és kimagasló kasszasikert hozott neki. A Timothée Chalamet-vel és Saoirse Ronannal való visszatérő együttműködése sok más rendező azon törekvésére emlékeztet, hogy különleges tehetségekhez kösse magát. Összegyűjtöttünk pár kiemelkedő produkciót a Manual segítségével mind a kamera előtti, mind a kamera mögötti munkásságából.

Ez is érdekelhet: 5 film, ami a Barbie után kötelező Margot Robbie-tól

​1. Éjszakák és hétvégék (Nights and Weekends, 2008)

Gerwig karrierjének egyik legkorábbi filmje egy igazi indie gyöngyszem, amelyben mind színészi, mind rendezői képességeit megcsillogtatta. Karakterének és Joe Swanberg karakterének se veled se nélküled kapcsolata kellemes alternatívája a 2000-es évek végi mainstream romantikus filmeknek. A filmet a mumblecore műfaj részeként határozzák meg, és kiváló, bensőséges párbeszédekkel büszkélkedhet.

​2. Rómának szeretettel (2012)

Woody Allen már nem volt a fénykorában, amikor ezt a rendhagyó romantikus filmet rendezte, de ez nem jelenti azt, hogy figyelmen kívül kellene hagyni. Gerwig játssza a számos szerelmespár egyikét, akik a kilátások és problémák tengerében találják magukat Rómában, a világ egyik legromantikusabb városában. A történetet rendhagyó, több szálon futó stílusban meséli el, amelyben a különböző karakterek sorsukat egymástól függetlenül oldják meg.

Ha tovább olvasnál: 7 rejtett üzenet a Barbie-filmben, ami elsőre talán fel sem tűnik

​3. Frances Ha (2013)

Gerwig alakítja a címszereplő Frances-t, aki rendíthetetlen optimizmusával és kitartásával próbálja valóra váltani az álmait. Szeretne profi táncosnő lenni, annak ellenére, hogy rengeteg akadály gördül elé, mint például a pénz és a lakáshiány. Gerwig ikonikus feminista szemlélete és az erős női főszereplők ábrázolása átragyog ebben a vicces és szívmelengető filmben, amiben még Adam Driver is felbukkan egy mellékszerepben.

​4. Lady Bird (2017)

A Lady Bird volt az a film, amely bebizonyította, hogy Gerwignek abszolút létjogosultsága van a rendezés világában. Saoirse Ronan és Laurie Metcalf egy egyébként alapvetően egyszerű anya-lánya kapcsolatot varázsolnak nyerssé, természetessé és elgondolkodtatóvá. A film tempója és a két karakter közötti események erőteljes hullámvasútja miatt kötelező néznivaló.

​5. Kutyák szigete (2018)

Wes Anderson egyik legkedveltebb filmje, a Kutyák szigete teret ad Gerwignek, hogy megmutassa szinkronszínészi tehetségét. A történet egy fiút követ, aki más kutyák vezetésével elindul megkeresni eltűnt kiskutyáját. Majd a filmben szereplő kutyák egy világjárvány miatt beletörődnek a szemétszigeten való életbe. Remélhetőleg Gerwigot a jövőben még többször láthatjuk együttműködni Andersonnal.

​6. Kisasszonyok (2019)

Louisa May Alcott 1868-as regényének feldolgozása tele van gyönyörű zenével, díszletekkel, a főszereplő hölgyek ragyogó színészi játékával. Saoirse Ronan és Florence Pugh játsszák a kritikusok által leginkább elismert két szerepet a polgárháborút követő időszakban élő March nővérek híres történetében. Pugh erős alakítása és Gerwig ügyessége képes volt ezzel a filmmel az irodalom egyik leggyűlöltebb karakterét saját jogán hősnővé avatni.

A figyelmetekbe ajánljuk