Barbie jelenetkép
Fotó: Profimedia

7 rejtett üzenet a Barbie-filmben, ami elsőre talán fel sem tűnik

Greta Gerwig Barbie-ja tarol a mozikban, de ez nem is csoda − már hosszú hónapokkal a bemutatása előtt tűkön ülve várták a rajongók. De vajon hány rétege van ennek a filmnek?


A Barbie többféleképpen befogadható. Egyszerre szórakoztató tanmese, miközben tele van rejtett részletekkel, amelyek felfejtése nem is olyan egyszerű feladat. A régi babákra, és a Barbie-k történelmére tett utalások mellett olyan Easter Eggekre (rejtett üzenetekere) is bukkanhatunk benne, amelyek a popkultúra jelentős pillanatait idézik meg, és segítenek nekünk a film további rétegeihez és üzenetének árnyalataihoz eljutni – ezek felkutatásában a Daily Mail volt a segítségünkre. Nézzük csak, miket találunk!

Ez is érdekelhet: Barbie: a rózsaszínbe áztatott feminista tanmese

​1. A Mátrix és a pirulák

jelenet a Barbie c\u00edm\u0171 filmb\u0151l

Fotó: Profimedia

A film egyik jelenetében a Margot Robbie által alakított főszereplő Barbie meglátogatja Furcsa Barbie-t (Kate McKinnon), mert a dolgok kezdenek elromlani körülötte. Furcsa Barbie pedig két lehetőséget kínál neki: a rózsaszín magassarkúval folytathatja eddigi életét, a Birkenstockkal pedig megismerheti az „igazságot". Barbie ezt követően kezdi meg utazását a való világba, elindulva az önismeret útján is.

A pillanat egyértelmű utalás az 1999-es Mátrix egyik kulcsjelenetére. A Keanu Reeves főszereplésével készült sci-fi filmben Neo szintén fontos választási lehetőséget kap egy piros és egy kék pirula formájában. Ha a „kék pirulát" választja, a Mátrixban marad, de ő beveszi a „piros pirulát", és ezzel csatlakozik az ellenálláshoz.

​2. Utalás az Űrodüsszeiára

A másik blockbuster, amelyet a Barbie megidéz, nem más, mint a 2001: Űrodüsszeia, mely már a film első traileréből is kiderült. A jelenetben Robbie életnagyságúnál nagyobb fürdőruhás Barbie-ként áll egy kietlen tengerparton, miközben körülötte lányok játszanak babákkal. A filmklasszikusban egy impozáns monolit áll ugyanígy, és dúlja fel a körülötte tevékenykedő majmok életét. Az Űrodüsszeia zenéje csak nyomatékosítja, hogy itt most Barbie a titokzatos új csoda.

Ha tovább olvasnál: A szexi és okos nő prototípusa: a Barbie baba igaz története

​3. Sokféle Barbie és Ken

k\u00fcl\u00f6nb\u00f6z\u0151 Barbie-k a Barbie filmben

Fotó: Profimedia

A film Barbie (és Ken) számos különböző formája előtt tiszteleg, kezdve az eredeti, 1959-es fürdőruhás babától az 1973-as doktor Barbie-ig. Nicola Coughlan karakterét például a 2021-es Diplomata Barbie ihlette, míg Dua Lipa pont úgy öltözik, mint a kék hajú Dreamtopia baba. Azonban a filmben a népszerű babák élőszereplős változatai mellett számos olyan Barbie is felbukkan, amelyek gyártását megjelenésük után viszonylag gyorsan beszüntették. Ilyen a terhes Midge (Emerald Fennell), és a Videós Barbie is. De ilyen a Michael Cera által játszott, 1964-ben megjelent Allan is a jellegzetes csíkos ingjében.

​4. Bratz babák

Barbie filmjelenet

Fotó: Profimedia

Egy másik népszerű baba márka − amely jóval Barbie után, csak 2001-ben jelent meg − a Bratz. A négy eredeti babát Yasmin, Cloe, Jade és Sasha névre keresztelték, és a 2000-res években hatalmas népszerűségre tettek szert. A Barbie rájuk is utalást tesz a jelenetben, amikor Margot beszédbe elegyedik a négy tinilánnyal. Bár sugárzóan jól néz ki a rózsaszín cowboy stílusú ruhájában, a lányokat látszólag nem hatja meg az érkezése.

A sasszemű nézők azt is észrevehetik, hogy a négy lány feltűnően hasonlít az eredeti négy Bratz babára, arról nem is beszélve, hogy a később főszereplővé avanzsáló Sashának még a neve is egyezik az egyik babáéval.

​5. Bibliai utalások

jelenetk\u00e9p Barbie

Fotó: Profimedia

Gerwig elmondta, hogy a Barbie-film a bibliai teremtéstörténetre is rájátszik: bár itt először Barbie-t teremtik meg, majd Ken az ő meghosszabbításaként jön létre. Barbie lebeg az ő Édenkertjében, ahol minden tökéletes. A rendező rámutatott a film egy fontos pillanatára is, amikor Barbie teremtője megérinti Barbie kezét. Ez a kép hasonlít Michelangelo híres festményére, az Ádám teremtésére, ahol a két kéz egymás felé nyúl − ugyanolyan szögben van ábrázolva, mint a Sixtus-kápolna freskóján.

​6. Óz, a csodák csodája

Barbie film jelenetk\u00e9p

Fotó: Profimedia

A film tele van utalásokkal az Óz, a csodák csodájára, az 1939-es klasszikus plakátja fel is bukkan Barbieland mozijának falán. Robbie Barbie-ja egy rózsaszín, gingham mintás ruhát visel, miközben az öltözőasztalánál ül, ami nagyon hasonlít ahhoz a kék ruhához, amit Dorothy visel a fantáziafilmben. Majd amikor Barbie is elindul önfelfedező útjára, egy élénk rózsaszín úton halad, ami párhuzamba állítható a híres sárga úttal.

​7. Valós felvételek

A film végéhez közeledve Barbie egy sereg fiatal lányról és nőről kap látomásokat egy otthoni felvételekből készült montázsban. A rendező elmondta, hogy a megható montázsba a szereplők és a stáb valódi családtagjainak és barátainak felvételeit szőtte bele. Még olyan képeket is beillesztett, amelyeket Robbie az évek során saját maga vett fel egy Super 8-as kamerával, ezzel intim, személyes jelleget kölcsönözve a filmnek.

Olyan, mintha emberséget csempésznénk bele valamibe, amiről mindenki azt hiszi, hogy egy darab műanyag

− tete hozzá Gerwig.

A figyelmetekbe ajánljuk