hagyma

Kerüljük ezt a hibát, ha hagymával főzünk!

Szinte minden kultúra konyhájában főszerepet kapnak a hagymafélék, melyeket ezerféleképpen el lehet készíteni. Mi is törekedjünk a változatosságra!


Minden földrészen népszerűek a hagymafélék, nehéz olyan népet találni, amely ne használná konyhaművészetében ennek a kultúrnövénynek valamelyik fajtáját.

A hagymafajták számos vitamint tartalmaznak, segítik az emésztést, jótékony hatással vannak a vérnyomásra, valamint a szívbetegségek kockázatát is csökkentik.

Ezerféleképpen elkészíthetjük őket: a főtt, a sült, a párolt, a pirított és a grillezett hagyma is nagyon finom, ráadásul legtöbb fajtája nyersen is nyugodtan fogyasztható – legfeljebb a könnyünk csordul ki tőle.

Ez is érdekelhet: Ez az egyszerű hagymaleves évszázadok óta a francia konyha ékköve

Van egy hiba azonban, amibe olykor még a gyakorlottabb szakácsok is beleesnek – írja a The Manual.

Sokan csak egy-két hagymafajtát szoktak használni főzéskor, pedig Magyarországon is igen széles a kínálat.

Ne elégedjünk meg hát azzal, hogy levesszük az első kezünk ügyébe kerülő hagymafélét a polcról! Cikkünkben röviden ismertetjük a legnépszerűbb hagymafajták előnyös tulajdonságait.

A vöröshagyma – mely nevével ellentétben inkább sárgás, narancssárgás színű – az egyik leggyakrabban használt hagymafajta itthon. A magyar konyha számos klasszikusának adja meg az ízét, illetve szép színt is kölcsönöz a különböző fogásoknak. A szintén népszerű újhagyma tulajdonképpen nem más, mint a vöröshagyma annak korai érési szakaszában.

A lila hagyma kevésbé erős vörös „rokonánál”, édeskés íze miatt a kisebbek is jobban szeretik. Bárhogy elkészíthetjük, de nyersen is rendkívül finom – például zsíros kenyérrel fogyasztva.

A mogyoró- vagy salottahagyma kevésbé elterjedt itthon, de azért sok üzletben kapható. Kisebb, mint a vörös- vagy a lila hagyma, általában salátákba szokták aprítani.

Erős szaghatása miatt a fokhagymával általában óvatosan bánunk, de ha épp nem egy üzleti meetingre tartunk, ne féljünk a használatától!

Felsorolni is nehéz, mennyi fogást képes ízesíteni ez a hagymaféle, amelyet nyersen is nyugodtan fogyaszthatunk.

A metélőhagymát, más néven snidlinget utólagos ízesítésre szokás használni, ugyanis ízét veszti, ha megfőzzük.

A medvehagymát is használhatjuk utólagos fűszerezésre (például vajas kenyérhez), de a metélőhagymával ellentétben főzni is lehet ezzel a fajtával – sajnos azonban csak 2-3 hétig tart a szezonja.

Ezt is figyelmedbe ajánljuk: Gyors és egyszerű recept: így készíts hagymalekvárt!

Szintén gyakori szereplője a magyar recepteknek a póré-, valamint a fehér hagyma, de már a kevésbé ismert sonkahagyma is egyre több hazai üzletben kapható.

A felsorolt hagymafélékben két dolog biztosan közös: finomak és egészségesek.

Mi is éljünk tehát a széles választékkal, ne ragadjunk le egyik vagy másik fajtánál!

A figyelmetekbe ajánljuk