A hagymaleves olyannyira népszerű volt az elmúlt évszázadokban, hogy a parasztoktól kezdve a francia királyig mindenki fogyasztotta. Napjainkban ugyancsak sokak kedvence ez a pár összetevőből – és egy kis odafigyeléssel – könnyen elkészíthető leves.
A hagyma mindig egy könnyen termeszthető és olcsó zöldség volt, így a belőle készült leves egészen a 18. századig paraszti ételnek számított. Ekkor azonban jött XV. Lajos francia király, aki egy vadászat során megéhezett. Szakácsai – egyéb lehetőségek híján – abból főztek az uralkodónak, ami épp kéznél volt: vajból, pezsgőből és természetesen hagymából.
Ez is érdekelhet: 3+1 francia étel, amit könnyen elkészíthetsz otthon
A hagymaleves ekkor hirtelen a társadalom összes rétege körében divatba jött, majd a követő évtizedek során Franciaország legjobb szakácsai az ételt a ma is ismert húsos, sajtos krutonokkal díszített alkotássá fejlesztették.
Mi kell egy igazi francia hagymaleveshez?
Fotó: Shutterstock
A hagymaleves sikeréhez pár szabályt be kell tartanunk. Első lépésként a hagymát nagyon türelmesen kell karamellizálnunk, mivel túl nagy hő esetén könnyen megéghet és ezáltal keserűvé válhat az étel.
A főzés legelején a hagymákat finoman sózzuk meg, így ugyanis könnyebben elillan annak nedvességtartalma.
Ezután a hagymát – olaj helyett vaj segítségével – egy órán keresztül kezdjük el fedő alatt párolni. Amikor letelt a hatvan perc, kevergessük további egy óráig – fontos, hogy mindezt végig alacsony lángon tegyük.
Ezt is olvasd el! Nagy hibát követsz el, ha kidobod a hagyma héját: 6 tipp, hogyan használhatod fel
A francia hagymaleves tradicionálisan marhahúslevessel készül – ennek elkészítése igényli a legtöbb időt ebben a receptben. Amennyiben erre nincs lehetőségünk, a Drive Magazin cikke szerint bolti alaplevet is használhatunk, vagy főzhetünk hozzá csirkelevest, ami nagyjából ugyanakkor lesz kész, mint a karamellizált hagyma, ha egyszerre kezdünk el dolgozni a kettőn.