fokhagyma
Shutterstock

Nagy hibát követsz el, ha kidobod a hagyma héját: 6 tipp, hogyan használhatod fel

A hagyma- és fokhagymahéj általában az első dolog, amit a kukába dobunk, ha főzünk, pedig nem kellene, még ha szokatlanul is hangzik elsőre. A különböző egészséügyi tanácsokkal foglalkozó The Manual mutatta be a hagyma- és fokhagymahéj előnyeit, amik közül biztos van legalább egy olyan, amiről nem hallottunk.

Jelentős tápanyaggal bővülhet az étrend

Talán furcsán hangzik, de a hagyma és a fokhagyma héja ehető. Persze nem ez az első dolog, amihez nyúlnánk a konyhában, de érdemes beépíteni a receptekbe.

Az ízfokozás érdekében jó ötlet lehet a héjat húsleveshez hozzáadni, vagy őröljük meg, és keverjük valamilyen sós pékárukba. Egy biztos: extra mennyiségű A-, C- és E-vitaminhoz juthatunk hozzá, valamint számos további antioxidánssal is gazdagodik a szervezetünk.

De a hagymahéj a flavonoidok, köztük a kvercetin, egy erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő forrása is.

Ez is érdekelhet: Nem hittük volna, de tényleg létezik egy trükk, amivel megúszható a fokhagymapucolás

Védelem és ízfokozás a főzés során 

Számos előnnyel jár, ha megtartjuk a fokhagyma (vagy mondjuk a vöröshagyma) héját főzés közben. Fent már felsoroltunk pár egészségügyi előnyt, de ha a főzési folyamat során a héjat a lehető legtovább érintetlenül hagyjuk, több tápanyag juthat a héjból az ételbe. De azzal, hogy a héj a hagymán marad, magukat az összetevőket is megóvjuk a főzés közben.

A hagyma héja segít megvédeni az alatta lévő, törékenyebb húst a nagy hőtől, így puhább, kíméletesebb, ízletesebb hozzávalókat kaphatunk

hagyma

Shutterstock

Enyhíti az izomgörcsöket 

A hagyma – különösen a hagymahéj – rengeteg gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkezik: ha néhány percig forró vízben áztatjuk, például, hogy teát készítsünk, segíthet enyhíteni az izomgörcsöket és a stresszt. Szakértők szerint érdemes is lefekvés előtt kortyolgatni a teljes testet ellazító relaxáció érdekében.

Olvasd el ezt is! 5+1 egészséges zöldség, amit minden héten enned kellene

A kertben is nagyszerűek 

A hagyma- és fokhagymahéjban található hozzáadott tápanyag nem csak a szervezetednek tesz jót. Ahelyett, hogy a szemétbe dobnánk a héjakat, komposztáljuk őket, és tegyük vissza a földbe, ahol a tápanyagok segíthetnek más növényeknek is növekedni és virágozni.

Enyhíti a viszkető bőrt

Az összes többi egészségügyi előnyük mellett a fokhagyma és a hagyma héja gombaellenes tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek segítenek enyhíteni a viszkető bőrbetegségeket, beleértve a poloskacsípéseket és a lábgombát. Az azonnali hatás érdekében alkalmazzuk a hagyma- vagy fokhagymahéjjal átitatott vizet vagy borogatást az érintett területre.

Még festeni is lehet velük  

Kevesen tudják, de a hagyma- és fokhagymahéjakat festékanyagként is lehet használni. A héjból vízben felforralva olyan oldat készíthető, amely gyönyörű aranybarna árnyalatot ad a legtöbb szövetnek, beleértve a gyapjút, a vásznat és a selymet is.


A figyelmetekbe ajánljuk