A legtöbben gyakran elkövetik azt a konyhai szabálysértést, amikor a receptben ajánlott mennyiség helyett picivel több fokhagymát tesznek a készülő vacsorához. Hogy mennyi fokhagymát kell rakni egy-egy ételbe, szubjektív; abban viszont mindenki egyetért, hogy a fokhagymát hámozni nem a legszórakoztatóbb konyhai feladat. Sőt: néha kifejezetten macerás eltávolítani a papírszerű héjakat a gerezdekről.
Sokan már ismerik azt a trükköt, amikor a kés lapjával kell szétnyomni a gerezdet, de akik alkalmazzák a technikát jól tudják: a héj gyakran még ezzel a módszerrel sem válik le könnyen. Ráadásul ugyanott tartunk a végén: perceket pazarolunk arra, hogy körmünkkel megpróbáljuk leszedni a maradék ráragadt héjat.
Ez is érdekelhet: 10 egyszerű konyhai trükk, amit mindenkinek ismerni kell
A Vince viszont talált egy trükköt, amivel bárki könnyedén megmenekülhet a macerás fokhagymapucolástól. A lényeg, hogy a gerezdeket alaposan meg kell rázni, mégha ez szokatlanul is hanzik.
Fogjunk egy befőttesüveget, tegyük bele a felhasználni kívánt fokhagymákat, csavarjuk a kupakot szorosan az üveg tetejére és intenzíven rázogassuk azt körülbelül fél percig. Az üveg kinyitásakor a héj nagy része már levált a gerezdekről, amiket így többé-kevésbé főzésre kész állapotban kéne találnunk.
Mindezt a @testkitchen TikTok-csatorna is letesztelte, a vdeóból pedig úgy látszik, hogy valóban működik.
@testkitchen Try this tip next time you need to peel a bunch of garlic! #kitchenhack #garlic #kitchenhacks ♬ original sound - America’s Test Kitchen
Ráadásul Kierin Baldwin, az Institute of Culinary Education szakácsképző intézmény séfje is megerősítette, hogy valóban érdemes alkalmazni a befőttes trükköt: elmondása szerint az éttermekben, ahol eddig dolgozott, az előkészítő szakácsok rendszeresen alkalmaznak egy hasonló módszert. Ők két serpenyő száját illesztik egymásra és ennek rázásával hámozzák meg köztük a fokhagymákat.