fokhagyma
Shutterstock

Nem hittük volna, de tényleg létezik egy trükk, amivel megúszható a fokhagymapucolás

Tény, hogy senki nem szeret fokhagymát pucolni, de egy először furcsának tűnő trükk segítségével nagyot könnyíthetünk a helyzetünkön.

A legtöbben gyakran elkövetik azt a konyhai szabálysértést, amikor a receptben ajánlott mennyiség helyett picivel több fokhagymát tesznek a készülő vacsorához. Hogy mennyi fokhagymát kell rakni egy-egy ételbe, szubjektív; abban viszont mindenki egyetért, hogy a fokhagymát hámozni nem a legszórakoztatóbb konyhai feladat. Sőt: néha kifejezetten macerás eltávolítani a papírszerű héjakat a gerezdekről.

Sokan már ismerik azt a trükköt, amikor a kés lapjával kell szétnyomni a gerezdet, de akik alkalmazzák a technikát jól tudják: a héj gyakran még ezzel a módszerrel sem válik le könnyen. Ráadásul ugyanott tartunk a végén: perceket pazarolunk arra, hogy körmünkkel megpróbáljuk leszedni a maradék ráragadt héjat.

A Vince viszont talált egy trükköt, amivel bárki könnyedén megmenekülhet a macerás fokhagymapucolástól. A lényeg, hogy a gerezdeket alaposan meg kell rázni, mégha ez szokatlanul is hanzik.

Fogjunk egy befőttesüveget, tegyük bele a felhasználni kívánt fokhagymákat, csavarjuk a kupakot szorosan az üveg tetejére és intenzíven rázogassuk azt körülbelül fél percig. Az üveg kinyitásakor a héj nagy része már levált a gerezdekről, amiket így többé-kevésbé főzésre kész állapotban kéne találnunk.

Mindezt a @testkitchen TikTok-csatorna is letesztelte, a vdeóból pedig úgy látszik, hogy valóban működik.

@testkitchen Try this tip next time you need to peel a bunch of garlic! #kitchenhack #garlic #kitchenhacks ♬ original sound - America’s Test Kitchen

Ráadásul Kierin Baldwin, az Institute of Culinary Education szakácsképző intézmény séfje is megerősítette, hogy valóban érdemes alkalmazni a befőttes trükköt: elmondása szerint az éttermekben, ahol eddig dolgozott, az előkészítő szakácsok rendszeresen alkalmaznak egy hasonló módszert. Ők két serpenyő száját illesztik egymásra és ennek rázásával hámozzák meg köztük a fokhagymákat.


A figyelmetekbe ajánljuk