francia hagymakrémleves recept
Fotó: Shutterstock

Száraz kenyér megmentésének legjobb módja: francia hagymakrémleves!

Szinte minden háztartásban előfordul néha, hogy pár szelet kenyér, kifli vagy zsemle megmarad az előző napokból. Már nem a legfrissebbek, kidobni azonban mégiscsak sajnáljuk őket. Erre a problémára kínál kiváló alternatívát ez az ínycsiklandozó hagymakrémleves.

A francia hagymaleves rengeteg ínyenc étlapján szerepel. A karamellizált, vajas hagyma ízétől kezdve az olvasztott sajttal megkent ropogós bagettig ez egy olyan fogás, amely belülről kifelé melegít, így pedig hűvösebb időszakokra a lehető legjobb választás.

Ezt is olvasd el! Egy apró trükk segítségével extra puhára varázsolhatjuk a házi készítésű kenyerünket

Hozzávalók 4-6 főre

  • 1,3 kg vöröshagyma
  • 3 ek vaj
  • 2 ek olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 szár kakukkfű
  • só, bors (ízlés szerint)
  • 1 babérlevél
  • 1 liter csirke/marha/zöldség alaplé
  • 500 ml vörösbor
  • 500 ml barnasör
  • 1 kg sajtokból (gouda, parmezán, pecorino, füstölt sajt)
  • 1 egész maradék baguette / ennek megfelelő kenyér

Elkészítése

Első lépésként szeleteljük fel a hagymát, majd egy nagy lábosban olvasszuk meg a vajat, végül tegyük hozzá az olívaolajat. Nyomjuk át a fokhagymát a nyomón, majd süssük a vajas-olívaolajas keverékünkben aranybarnára. A Vincén írt recept szerint ekkor adjuk hozzá a vöröshagymát, illetve sózzuk, borsozzuk és keverjük alaposan össze.

Rakjuk bele a kakukkfüvet és a babérlevelet, majd alacsony lángon karamellizáljuk meg a hagymát. Ha már ezt megtettük, öntsük hozzá az alaplevet. Ezt követően tegyük hozzá a sört és a bort, majd alacsony lángon, minimum egy óráig hagyjuk főni. Időnként nézzünk rá, kevergessük meg.

Ekkor jön a száraz kenyér. Szeleteljük fel, pirítsuk meg, ha gondoljuk, extraként átdörzsölhetjük fokhagymával is a darabokat. Reszeljük le a sajtokat, szedjük ki a lábosból a kakukkfű szárait és csavarjuk fel a sütő hőmérsékletét minimum 180 fokra légkeverékes funkcióval. Végezetül készítsük elő a hőálló bögréinket. Merjük ki a hagymalevest, tegyünk mindegyik tetejére kenyeret és sajtot, majd tegyük be őket a sütőbe. Amikor a sajt aranybarnává válik, készen is vagyunk ezzel a csodás krémlevessel.

A figyelmetekbe ajánljuk