A francia hagymaleves rengeteg ínyenc étlapján szerepel. A karamellizált, vajas hagyma ízétől kezdve az olvasztott sajttal megkent ropogós bagettig ez egy olyan fogás, amely belülről kifelé melegít, így pedig hűvösebb időszakokra a lehető legjobb választás.
Ezt is olvasd el! Egy apró trükk segítségével extra puhára varázsolhatjuk a házi készítésű kenyerünket
Hozzávalók 4-6 főre
- 1,3 kg vöröshagyma
- 3 ek vaj
- 2 ek olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 szár kakukkfű
- só, bors (ízlés szerint)
- 1 babérlevél
- 1 liter csirke/marha/zöldség alaplé
- 500 ml vörösbor
- 500 ml barnasör
- 1 kg sajtokból (gouda, parmezán, pecorino, füstölt sajt)
- 1 egész maradék baguette / ennek megfelelő kenyér
Ez is érdekelhet: Lehet, hogy rosszul tárolod a kenyeret – mutatjuk, hogyan kellene
Elkészítése
Első lépésként szeleteljük fel a hagymát, majd egy nagy lábosban olvasszuk meg a vajat, végül tegyük hozzá az olívaolajat. Nyomjuk át a fokhagymát a nyomón, majd süssük a vajas-olívaolajas keverékünkben aranybarnára. A Vincén írt recept szerint ekkor adjuk hozzá a vöröshagymát, illetve sózzuk, borsozzuk és keverjük alaposan össze.
Rakjuk bele a kakukkfüvet és a babérlevelet, majd alacsony lángon karamellizáljuk meg a hagymát. Ha már ezt megtettük, öntsük hozzá az alaplevet. Ezt követően tegyük hozzá a sört és a bort, majd alacsony lángon, minimum egy óráig hagyjuk főni. Időnként nézzünk rá, kevergessük meg.
Ekkor jön a száraz kenyér. Szeleteljük fel, pirítsuk meg, ha gondoljuk, extraként átdörzsölhetjük fokhagymával is a darabokat. Reszeljük le a sajtokat, szedjük ki a lábosból a kakukkfű szárait és csavarjuk fel a sütő hőmérsékletét minimum 180 fokra légkeverékes funkcióval. Végezetül készítsük elő a hőálló bögréinket. Merjük ki a hagymalevest, tegyünk mindegyik tetejére kenyeret és sajtot, majd tegyük be őket a sütőbe. Amikor a sajt aranybarnává válik, készen is vagyunk ezzel a csodás krémlevessel.