egy nő friss kenyeret vesz ki a sütőből
Fotó: Shutterstock

​Lehet, hogy rosszul tárolod a kenyeret – mutatjuk, hogyan kellene

Ha szereted a szénhidrátokat, akkor valószínűleg szereted a kenyeret. Szeletelt, egész, bolti, házi készítésű, fehér, vagy teljes kiörlésű – a lehetőségek tárháza végtelen. De vajon mi a legjobb módja a kenyér tárolásának?


A nyári hónapokban azonban a páratartalom és a magas hőmérséklet miatt csökkenhet a kenyér eltarthatósága, és erre a kenyértartók nem feltétlenül jelentenek megoldást.

Ez is érdekelhet: Milyen egészségügyi előnyökkel jár, ha kovászos kenyeret eszel?

A Mental Floss szerint érdemes megfontolni, hogy a műanyag zacskó, illetve a fából készült tartók helyett inkább kerámiaedényt vagy dobozt válasszunk. Miért?

A kerámia nem tartja meg a nedvességet, így a kenyér tud benne lélegezni.

Minél több nedvességet tart meg a kenyér, annál valószínűbb, hogy penészes lesz, különösen a nyári hónapokban.

Ennek elkerülése érdekében egyesek szeretik a kenyerüket a hűtőszekrénybe tenni, ami egy újabb rossz módja annak, ahogy ezzel az alapvető élelmiszerrel bánhatunk. Ahelyett, hogy a nedvességet megkötné, a kenyér hűtése inkább elszívja a nedvességet, és elpárologtatja azt a tésztából, ami a kenyér kiszáradását okozza.

Ha tovább olvasnál: Egy apró trükk, és extra puha lesz a házi készítésű kenyerünk

otthon k\u00e9sz\u00fclt keny\u00e9r v\u00e1szont\u00e1sk\u00e1ba t\u00e9tele

Fotó: Shutterstock

Ha a kenyér hosszú távú tárolásáról van szó, a fagyasztó jobban működik. Így is ropogós lesz a kenyér kérge − feltéve, hogy nem hagyjuk kiolvadni még a fagyasztózacskóban.

Az irány is számít. Ha egy egész kenyeret szeletelünk fel, a legjobb, ha a vágott oldalával lefelé tartjuk, hogy ne száradjon ki túl gyorsan.

A frissen sütött kenyér papírzacskókban való tárolása szintén lehetővé teszi a levegő keringését, de ügyeljünk az időre. Mivel a friss kenyérből hiányzik a csomagolt kenyérben található tartósítószerek nagy része, a legjobb, ha a vásárlástól számított néhány napon belül elfogyasztjuk. Ha kenyeret veszel, győződj meg róla, hogy az adott idősávban el fog fogyni. Ha nem, akkor a szeletelt és kerámiában tárolt kenyér lehet a legjobb módja annak, hogy spórolj a tésztán.


A figyelmetekbe ajánljuk