kovászos kenyér
Shutterstock

Nem is gondolnád, milyen előnyökkel jár, ha ezt a kenyeret fogyasztod

Bár számos tényező hozzájárul a bélrendszer egészségéhez, a Nutrients című folyóiratban 2019 júliusában megjelent áttekintés szerint az, hogy mit eszünk, közvetlenül befolyásolja a beleinkben lévő baktériumok (más néven a mikrobiomunk) mennyiségét és típusát. És ez a kenyérnél is így van.

Az egészséges bélbaktériumok változatos, virágzó sorozata bizonyítottan segít csökkenteni a stressz, a szorongás és a depresszió kockázatát, miközben támogatja az emésztést, csökkenti a vérnyomást és még az alvást is javítja.

Az EaingWell megkérdezteDr. Will Bulsiewicz gasztroenterológust, aki a The Fiber Fueled Cookbook című New York Times bestseller könyv szerzője is egyben, hogy melyik a legjobb kenyérfajta, ha a bélrendszer egészsége prioritás.

Mint kiderült, Bulsiewicz a kovászos kenyérre esküszik.

A kovász hihetetlen, mert ezek a mikrobák átalakítják a lisztet

– magyarázta a szakértő, aki elmondta, hogy a kovászos kenyér a készítéskor lassan erjed, aminek köszönhetően vitaminokat, további tápanyagokat és rostok új formája szabadul fel az élelmiszerben.

A kovászban az a legjobb – mondja Bulsiewicz –, hogy a levegőben természetesen jelenlévő élesztőgombák erejét kihasználva egy rendkívül bélbarát terméket hoz létre, amelyet aztán a kenyértől kezdve a pizza héján át a palacsintáig mindenhez felhasználhatunk.

E mikrobák fent említett előnyei mellett egyúttal „csökkentik azokat a dolgokat, amelyek az emésztési problémákkal küszködők számára gondot okozhatnak". A kovászban kevesebb glutén és fruktán van, ami azt jelenti, hogy ha valaki gluténérzékeny, és nehezen eszik hagyományos kenyeret, ajánlott kipróbálnia a kovászos változatot is – persze orvosi konzultációt követően.

kov\u00e1szos keny\u00e9r

Shutterstock

De a kovász egészségre gyakorolt jótékony hatásai nem állnak meg itt: az egyedülálló természetes erjesztési folyamatnak köszönhetően a kovászalapú élelmiszerek tele vannak prebiotikumokkal és probiotikumokkal, és a glikémiás skálán (amely azt méri, hogy egy élelmiszer mennyire emeli meg a vércukorszintet) meglehetősen alacsonyan szerepelnek.

Olvasd el ezt is! Az öt színű étkezés tényleg működik? – a jó emésztés 5 titka a dietetikusok szerint

Bulsiewicz zárásként elmondta, hogy a kiegyensúlyozott mikrobiom érdekében a legtöbb nap a vacsora részeként kovászos ételeket vacsorázik.


A figyelmetekbe ajánljuk