vajas kenyér késsel
Fotó: Shutterstock

6 „rossz” zsírt tartalmazó élelmiszer, amit valójában enned kellene

Vannak élelmiszerek, amelyeket inkább elkerülünk, pedig itt lenne az ideje, hogy újra felvegyük őket az étlapunkra.


Az 1980-as és 1990-es évek zsírszegény korszaka máig uralkodó nyomot hagyott bizonyos termékek hírnevén, különösen érvényes ez a zsírok családjára. Mi azonban arra biztatunk, hogy nem kell tőlük félni!

A szénhidrátok és a fehérje mellett a zsír egy alapvető makrotápanyag, amely több fontos szerepet is játszik a szervezet működésében. Ide tartozik a szervezet zsírban oldódó vitaminok, például az A-, D-, E- és K-vitaminok felszívódási képességének fokozása, bizonyos hormonok termelése, amelyek támogatják a csontok egészségét, a szaporodást és az izomtömeget, valamint szerepet játszanak a sejtek szerkezetében, működésében és kommunikációjában.

Ráadásul a zsírnak nagy szerepe van az agyi teljesítmény fokozásában is.

Ez is érdekelhet: Avokádó- vagy kókuszolaj – melyik az egészségesebb?

A zsírok fogyasztásának előnyei nem állnak meg itt, mondja Mary Stewart, regisztrált dietetikus:

A zsír ízeket és teltséget kölcsönöz ételeinknek. Az egészséges zsírok fogyasztása ráadásul összefügg a krónikus gyulladások csökkenésével, az agyi, valamint a szív- és érrendszeri egészséggel és az erősebb immunrendszerrel.

Minden olyan élelmiszer, amely zsírból származó kalóriát tartalmaz, különböző típusú zsírok keverékét tartalmazza.

A kutatások alátámasztják, hogy a telítetlen zsírok mértékkel jót tesznek a szervezetednek. A telített zsíroknak sárga lámpa jár; óvatosan kell eljárni velük, de semmiképpen ne kerüljük el őket mindenáron. A transzzsíroknál azonban kapcsoljuk fel a piros lámpát, mivel összefüggésbe hozhatóak az olyan krónikus betegségek, mint a cukorbetegség, a szívbetegség és más gyulladással kapcsolatos állapotok fokozott kockázatával.

Megosztjuk azokat a kevésbé használt zsírokat, amelyeket mértékkel előnyös fogyasztani.

Ha tovább olvasnál: 4 dolog, ami a testeddel történik, ha avokádót fogyasztunk

​1. Egész tojás

f\u0151tt toj\u00e1sok egy fat\u00e1lban

Fotó: Shutterstock

Ne dobd el a sárgáját!

A tojás egész formájában tele van fehérjével és némi zsírral, egy olyan makrotápanyag-keverékkel, amely támogatja az izomtömeget és a tartós energiát.

A tojásban emellett egészséges adag vitaminok és ásványi anyagok, például kolin, D-vitamin, vas, cink és B-vitaminok is vannak elrejtve.

​2. Tejtermékek

tejterm\u00e9kek

Fotó: Shutterstock

Azok számára, akik emésztési panaszok nélkül fogyaszthatják a tejet, a tejtermékeknek egyedülálló táplálkozási profilja van, és nem kell ragaszkodni a sovány, 0%-os joghurthoz vagy zsírmentes sajtokhoz. A teljes zsírtartalmú tej számos vitamint és ásványi anyagot, például B12-vitamint, kalciumot, káliumot és magnéziumot kínál.

Törekedjünk napi összesen három adag tejtermékre. Előnyös, ha keverjük a teljes, az alacsony zsírtartalmú és a zsírmentes termékeket.

​3. Vaj

felv\u00e1gott vaj egy fa v\u00e1g\u00f3deszk\u00e1n, kock\u00e1s ter\u00edt\u0151n

Fotó: Shutterstock

Bár nem javasoljuk, hogy térj el az olívaolajjal, avokádóolajjal vagy más olajjal való főzéstől, a vajnak (süteményekben) és tisztított rokonának, a ghíneknek is megvan a helye és ideje. Ráadásul a ghí és a vaj vajsavat tartalmaz, egy rövid szénláncú zsírsavat, amely támogatja a bélrendszer egészségét és csökkenti az általános gyulladást.

A vaj és a ghí másik előnye, hogy a napi A-vitamin-érték 11-13%-át kínálják egyetlen evőkanálban.

​4. Kókuszolaj

k\u00f3kuszolaj egy nagy kan\u00e1lban, mellette eg\u00e9sz k\u00f3kusz, citrom, reszel\u0151

Fotó: Shutterstock

A keto diéta, a paleo diéta, a vegán étrend alapanyagaként a kókuszolaj hajlamos az egészségügyi glória viselésére, pedig magas a telített zsírtartalma, ami bizonyítottan növeli a „rossz" koleszterin, az LDL szintjét. Ugyanakkor van némi bizonyíték arra, hogy a kókuszolaj növelheti a „jó” HDL-t is.

A kókuszolaj segíthet a testsúly kezelésében, az inzulinrezisztencia csökkentésében és a metabolikus szindróma kockázatának mérséklésében is, valamint jótékony hatással lehet a bélmikrobiomra és az anyagcsere egészségére.

Forrás: Eating Well

el\u0151fizet\u00e9s

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!


A figyelmetekbe ajánljuk