hagyma apróra felvágása
Fotó: Shutterstock

Te is könnyezel hagymaaprításkor? Ezek a trükkök segíthetnek!

Talán az egyik legkellemetlenebb konyabi ellenfelünk a hagyma, melynek aprításakor sokunk szemébe könny szökik. Akármennyire is kellemetlen ez a helyzet, kikerülni nem tudjuk. Vagy mégis? Cikkünk egy olyan praktikát ismertet, mely sokak szerint, teljesen megszüntetheti a főzések egyik legutáltabb részét.


Ha aprítottunk már hagymát, akkor jól tudjuk, hogy miután belevágunk a zöldségbe, akaratlanul is elkezdenek dolgozni a könnycsatornáink. Ennek oka egy speciális kémiai vegyület, amely bekerül a levegőbe és a szemünk váladékával keveredve kénsav képződését okozza.

Ez is érdekelhet: Nagy hibát követsz el, ha kidobod a hagyma héját: 6 tipp, hogyan használhatod fel

Bár a védőszemüveg viselése is jó megoldás lehet, vannak olyan praktikák is, melyek nem igényelnek semmilyen extra felszerelést – csak egy pohár víz.


A trükk egészen egyszerű: minden vágás után mártsuk vízbe a kést. Így persze az eszköz egy idő után nedvessé teheti a munkafelületünket, ezáltal csúszósabbak lehetnek a dolgok. Hosszabb távon tehát óvatosabbnak kell lennünk ujjaink érdekében.

Ezt is olvasd el! 4 késfogási technika, amitől profinak tűnhetsz

Van ennél is jobb megoldás!

hagyma apr\u00edt\u00e1sa

Fotó: Shutterstock

Mi lenne, ha nem a kést, hanem a hagymát tennénk vízbe? Ez lehet a jó megoldás!

A zöldség kénes vegyületei drasztikusan lecsökkennek, ha legalább 15 percig vízfürdőben áll. Igaz, még ekkor is ügyelni kell a csúszós felületek okozta balesetveszélyre, de már egy fokkal közelebb járunk a megoldáshoz.

A DailyMeal cikke szerint érdemes megfontolni azt a hűtőszekrényes hacket, amellyel a hagymavágás valóban könnyedén elvégezhető.

Dolgunk csak annyi, hogy tegyük alapanyagunkat a hűtőszekrénybe vagy akár a fagyasztóba, mielőtt felvágnánk. A lehűlt állapotú hagymából nehezebben távoznak a könnyeket fakasztó enzimek, így mire azok megjelennének, a zöldséget már fel is apróztuk.

Bár létezik még néhány furcsa trükk a könnyek elkerülésére – mint például rágógumi rágása, egy darab kenyér szájba – sok séf egyetlen egyszerű trükköt használ, amelynek lényege a penge minősége. Hiszen egy szuper éles szakácskéssel pontosabb vágásokat végezhetünk, ami ahhoz vezet, hogy kevesebb vegyszer szivárog majd ki a hagyma felszakadt héjából.

A figyelmetekbe ajánljuk