grillcsirke
Shutterstock

Készítsd el egyszerűen a Michelin-csillagos séf sült csirkéjét!

Pár napja már bemutattuk a három Michelin-csillagos Dominique Crenn ínycsiklandó, francia rakott krumpli receptjét, most pedig itt van a szintén Michelin-csillagos séf, Lisa Goodwin-Allen tanácsa is – ezúttal a tökéletes sült csirkével kapcsolatban.

Ugyan mindenkinek megvan a saját sült csirke receptje, de talán nem szentségtörés azt állítani, hogy a receptet valószínűleg lehet még tovább csiszolni.

Pláne, ha betartjuk a már említett Lisa Goodwin-Allen, az angliai Lancashire-ben található Michelin-csillagos Northcote étterem és a londoni The Stafford étterem executive séfjének tanácsát.

A séf szerint kulcsfontosságú, hogy igazán jó minőségű csirkét használjunk. Sütés előtt 30 perccel mindig vegyük ki a húst hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen. Goodwin-Allen kedvenc recepjét ezután szinte már gyerekjáték elkészíteni!

A Michelin-csillagos sült csirke 

Hozzávalók

  • 1 egész csirke (1,4 kg)
  • 100 gramm kockára vágott hagyma
  • 140 gramm kolbászhús
  • 100 gramm finomra vágott füstölt szalonna
  • 100 gramm zsemlemorzsa
  • 100 gramm vaj (olvasztott)
  • 1 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
  • 2 teáskanál apróra vágott kakukkfű
  • 2 csipet só

Így készül 

  1. Melegítsük elő a sütőt 120 fokra.
  2. Vegyük ki a csirkéből a villacsontot úgy, hogy a csont mindkét oldalán egy kis vágást ejtünk. Kissé karcoljuk meg a húst, hogy a csont felszínre kerüljön. Óvatosan lazítsuk meg a csirke bőrét a mellen és a combokon.
  3. Tegyük a kockára vágott hagymát egy kis serpenyőbe, adjunk hozzá egy csipetnyi olívaolajat és közepes lángon dinszteljük 1-2 percig, amíg megpuhul, majd vegyük ki és tegyük félre.
  4. Ezt követően egy közepes méretű tálba tegyük a kolbászhúst, a finomra vágott szalonnát, a zsemlemorzsát, az olvasztott vajat, az apróra vágott fokhagymát és a kakukkfüvet. Adjuk hozzá a hagymát és 2 jó csipet sót, és keverjük össze alaposan.
  5. Osszuk a keveréket ketté. Az első felét tegyük a csirke üregeibe. Fogjuk a második felét, tegyük egy nyomózsákba, vagy óvatosan a kezünkkel helyezzük a tölteléket a bőr alá, a kezünkkel irányítva, hogy egyenletesen befedje a mellet és a combot, vigyázva, hogy ne szakadjon be a bőr.
  6. Végül tegyük egy tepsibe, és a sütőben 1 óra 20 percig süssük. Ha letelt az idő, vegyük ki a csirkét, hagyjuk 15 percig pihenni. Végül tegyük vissza a 200 fokra feltekert sütőbe és 15 perc alatt süssük aranybarnára.


A figyelmetekbe ajánljuk