Ha igazán profi szeretnél lenni a konyhában, jó pár praktikát érdemes elsajátítanod. A tökéletes vágás első lépése a kés helyes tartása. Íme négy alapfogás!
Penge fogása
A pengés fogást a tapasztaltabb szakácsok részesítik előnyben. A hüvelyk- és mutatóujj itt a boleró előtt, közvetlenül a pengén nyugszik. Bár kicsit ijesztő, de sokkal jobb irányítási lehetőséget és egyensúlyt biztosít. A fogás kényelmetlen lehet az olcsóbb bélyegzett késeknél, amelyeknek nincs bolerója.
Ez is érdekelhet: 5 tipp, ami jól jöhet a konyhád felújítása során
Karmozás
Shutterstock
Az ételek vágásakor mindig helyezd őket stabil helyzetbe, lehetőleg úgy, hogy a vágási felület laposan a vágódeszkához simuljon. A szabad kezeddel vezesd a kés pengéjét az ételhez. Védd az ujjbegyeket azzal, hogy befelé görbíted őket, és ily módon vezeted rajtuk a kést.
Aprítás
A finomra aprításhoz a szabad kezed használd. Helyezd a kés hegyét a vágódeszkára, és szabad kezeddel tartsd a helyén. A pengét ringasd fel-le, hogy a fűszernövényeket (vagy bármi mást) finomra aprítsd.
Olvasd el ezt is! 6 egyszerű módszer, hogy csökkentsük a műanyagot a konyhánkban
A hagyományos
Ennél a fogásnál a kezed teljesen a nyél mögött van, a markolaton lévő boleró (az a terület, ahol a fém a nyéllel találkozik) mögött. Ezt általában a kezdő szakácsok, vagy a kivételesen kicsi kezű szakácsok használják. Kényelmes, de csak korlátozott irányítást biztosít a precíziós vágó munkák során.