húst vágó nő

4 késfogási technika, amitől profinak tűnhetsz

Ha igazán profi szeretnél lenni a konyhában, jó pár praktikát érdemes elsajátítanod. A tökéletes vágás első lépése a kés helyes tartása. Íme négy alapfogás!


Penge fogása

A pengés fogást a tapasztaltabb szakácsok részesítik előnyben. A hüvelyk- és mutatóujj itt a boleró előtt, közvetlenül a pengén nyugszik. Bár kicsit ijesztő, de sokkal jobb irányítási lehetőséget és egyensúlyt biztosít. A fogás kényelmetlen lehet az olcsóbb bélyegzett késeknél, amelyeknek nincs bolerója.

Ez is érdekelhet: 5 tipp, ami jól jöhet a konyhád felújítása során

Karmozás

Shutterstock

Az ételek vágásakor mindig helyezd őket stabil helyzetbe, lehetőleg úgy, hogy a vágási felület laposan a vágódeszkához simuljon. A szabad kezeddel vezesd a kés pengéjét az ételhez. Védd az ujjbegyeket azzal, hogy befelé görbíted őket, és ily módon vezeted rajtuk a kést.

Aprítás

A finomra aprításhoz a szabad kezed használd. Helyezd a kés hegyét a vágódeszkára, és szabad kezeddel tartsd a helyén. A pengét ringasd fel-le, hogy a fűszernövényeket (vagy bármi mást) finomra aprítsd.

Olvasd el ezt is! 6 egyszerű módszer, hogy csökkentsük a műanyagot a konyhánkban

A hagyományos

Shutterstock

Ennél a fogásnál a kezed teljesen a nyél mögött van, a markolaton lévő boleró (az a terület, ahol a fém a nyéllel találkozik) mögött. Ezt általában a kezdő szakácsok, vagy a kivételesen kicsi kezű szakácsok használják. Kényelmes, de csak korlátozott irányítást biztosít a precíziós vágó munkák során.

A figyelmetekbe ajánljuk