Meghámozott fokhagyma
Fotó: Mike Kenneally/Unsplash

Ezt a hibát szinte mindenki elköveti a fokhagyma aprításakor

A magyar gasztronómia egyik legalapvetőbb és legfontosabb alapanyaga a fokhagyma. Sok ételben szolgál nélkülözhetetlen hozzávalóként, ezért fontos, hogy tudjuk, miképp is kell a leghatékonyabban felhasználni.


Egyetlen rosszul kezelt fokhagyma és akár tönkre is tehetjük az éppen készülő konyhai remekművünket. Ezzel pedig nemcsak az ízlelőbimbóinktól, hanem a fokhagyma egészségünkre tett jótékony hatásától is megfosztjuk magunkat.

Nulladik lépcsőfok

A vásárlás is rendkívül fontos részletkérdés, hiszen itt válogatunk a friss és jól használható és a fonnyadtabb, éretlen, túl öreg fokhagymák között. A The Daily Meal trükkje szerint egyszerűen meg kell fognunk a kinézett hagymát, és óvatosan össze kell nyomnunk. Ha úgy érezzük, hogy túlságosan enged, vagy mintha néhány gerezd ki lenne üregesedve, vagy épp ellenkezőleg túlcsírázott, válasszunk másik darabot.

Ezt is olvasd el: A legértékesebb részét nem használjuk a fokhagymának, pedig kellene

A mindenki által elkövetett hiba

Fokhagym\u00e1k az asztalon

Fotó: Shutterstock

A konyhába betérve pedig az egyik rossz lépés, amit sokan elkövetünk, hogy aprítás helyett fokhagymanyomóval állunk neki a zöldségnek. Köztudott, hogy a szétnyomással kellőképpen eloszlik a fokhagyma íze az ételben, az igazság azonban épp nem így van. Ezzel éppen csípősebb, erősebb hatást érünk el, ami könnyen túldominálhatja az elkészülendő recept többi alapanyagát. Emellett pedig a szétnyomott fokhagymát sokkal könnyebb oda is égetnünk.

A fokhagymánál a pihentetés még egy másik kulcsszó. Hiszen a gerezdek egy szerves vegyületet, úgynevezett allicint tartalmaznak, amelyek pozitív hatással vannak az immunrendszerünkre. A felvágott foghagyma szeleteinek pihentetésével az allicin felszabadul, és így érhető el a sokak által dicsőített foghagyma egészségügyi előnyeinek maximuma.

Ez is érdekelhet: 4 kellemetlen mellékhatása a fokhagymának

Nyomás helyett aprítás

Ahhoz, hogy elkerüljük, hogy egyenletesen tudjunk vágni a vágódeszkán, használjunk egy éles, enyhén görbülő kést. A Vince írása szerint a legjobb tanács, ha az egyik kezünkkel fogjuk a kés nyelét, a másikat pedig rátesszük a kés fejének végére.

Kezünket a kés végén tartva, kezdjünk el, csónakázó, hintázó mozdulattal, a kés nyelét mozgatva, előre-hátra haladni a gerezdeken. Ez nem egyszerű technika, de idővel meghálálja magát. Kezdetben még a szakavatott szakácsoknak is meggyűlik vele a bajuk.

A figyelmetekbe ajánljuk