Miközben a fokhagyma gerezdjét előszeretettel használjuk fűszerként, egy másik, jelentős tartozékáról nem is veszünk tudomást.
A fokhagyma a magyar konyhaművészetben az egyik leggyakoribb összetevő. Már egyetlen gerezd is felturbózza az ételek ízét, ráadásul a népi gyógyászat szerint a betegségek ellen is hasznos – sokan esküsznek is rá. A fokhagymának egy részét azonban még mi magyarok sem használjuk, pedig szintén értékes. Ennek előnyeit tárjuk most fel a Vince cikkének segítségével.
Ez is érdekelhet: 4 kellemetlen mellékhatása a fokhagymának
A fokhagyma apró zöld szára legtöbbször a kukában végzi, ha saját fokhagymát termesztünk, a boltok polcain pedig szinte kizárólag enélkül találjuk már meg. Talán néha a piacon még előfordul a frissen szedett, fiatal fokhagymán. A szár íze kicsit édeskés, a fokhagyma és a metélőhagyma kombinációjára emlékeztethet.
Ha eddig még sosem használtad fel a fokhagyma szárát, ne ess kétségbe: valójában ugyanúgy kell vele bánni, mint a hagyományos fokhagymával.
Forrás: Shutterstock
Kockázd fel, és dobd bele mondjuk egy chimichurri mártásba vagy egy fűszeres vajba! Ha durvábbra vágod, hozzáadhatod sült zöldségekhez, pépesített formában pedig a pestódat is ízesítheted vele. De használható ételízesítőként is vagy akár meg is főzhető. Feldobja a salátákat, de az olyan ételeket is, amelyekbe a fokhagyma gerezd túl sok lenne, de szükségük lenne egy kis zöldséges ízre.
Ínycsiklandozó chimichurri recept: Chimichurri: amit nem hagyhatsz ki idén nyáron grillezéskor!
Ráadásul nagyon egészséges is a zöld szár! A magas a C-vitamin tartalma mellett kalciumot, vasat és káliumot is tartalmaz. Segíti a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését, és javítja az immunrendszer működését is.
Ha van rá lehetőséged, vásárlásnál válassz olyan fokhagymát, aminek még megvan a szár része is! A legjobb persze az, ha te magad ültetsz akár a kertbe, akár ládába, így bármikor kéznél lesz, és nem kell a boltba vagy a piacra menned érte.