orr

Talán már meg sem lepődünk a legújabb agymenésen, ami a TikTokon söpört végig, de mint szinte minden trendnek, ennek is megvannak a veszélyei.


Míg a fokhagymát legtöbben a pirítósukon, a tésztájukon vagy esetleg a csirkéjükön látják szívesen, addig a TikTok-felhasználóknak valami egészen más jut eszükbe. Rengetegen egész gerezd nyers fokhagymát nyömöszölnek az orrlyukukba.

A videókban látható, hogy körülbelül 20-30 percig hagyják az orrukban a fokhagymát, majd miután eltávolítják a gerezdeket, hitetlenkedve nézik, ahogy a sűrű nyálkafolyam távozik az orrukból.

A fokhagymás trendet kipróbáló videósok azt állítják, hogy ez a nyálka felszabadulás segíthet a megfázás tünetein, például az orrduguláson, de a nem bizonyított orvosi állításnak veszélyes következményei is lehetnek. Amivel természetesen nem számolt senki.

A fokhagyma alapvetően egészséges ételnek számít. A National Center for Complementary and Integrative Health szerint az Allium orvosolhatja a vérnyomással és a szívvel kapcsolatos problémákat. Ám Dr. Richard Wender, a Pennsylvaniai Egyetem családorvosi és közösségi egészségügyi tanszékének vezetője szerint azonban nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a fokhagyma varázslatos arcüreg-mentő lenne.

A bizonyítékok fontosak, és hiba lenne azt állítani, hogy kiterjedt kutatásokat végeztünk az orrban lévő fokhagymával kapcsolatban. De általánosságban elmondható, hogy maga a fokhagyma és a fokhagymában lévő vegyi anyagok nem nagyon lépnek kölcsönhatásba az emberi szövetekkel"

– mondta Wender az Insidernek.

A fokhagymagerezd orrba dugása épp ellenkező hatást válthat ki: irritálhatja az orrlyukakat, és kevésbé hatékonnyá teheti őket.

A figyelmetekbe ajánljuk