avokádó spárga paradicsom fokhagyma zöldségek

Többféle felhasználása létezik a zöldségeknek, mint gondolnánk

Sokszor kidobunk olyan részeket egy zöldségből, amit még felhasználhatnánk.


Mire lehet jó a zöldségek héja, csonkja, magva?

"Amikor mindannyian megpróbáljuk védeni immunrendszerünket és csökkenteni a pazarlást, fontolóra kell vennünk az élelmiszerek minél nagyobb részének felhasználását"

─ állítja Catherine Faraday táplálkozási tanácsadó. Hozzáteszi, hogy

„A zöldség leggyakrabban kidobott részei, például a héja, a tönk és a magvak gazdag rostforrások, hasznos olajok, polifenolok, vitaminok, karotinoidok és enzimek lehetnek."

Ám ha nem dobjuk ki ezeket a részeket, mihez kezdjünk velük?

Thalia Pellegrini táplálkozási szakértő szerint a hagyma héját használhatjuk például a rizs ízesítésére. Ehhez a külső és a belső, vastagabb héját a vöröshagymának érdemes minél tovább főzni a rizzsel együtt, mielőtt kivennénk a főzőléből és eldobnánk. A rizs így átveszi ízét és hasznos antioxidánsokat is nyerünk általa.

Pellegrini szerint továbbá az édesburgonya héja rost, mangán, kálium és C-vitamin forrása. Emiatt készíthetünk belőle olívaolajjal meglocsolt parmezános-sós chipset a sütőben 7-8 percig 200 Celsius-fokon sütve, de csak ha alaposan átsúroltuk és megmostuk az édesburgonyát előtte.

A tökmagokat ugyanígy megsüthetjük sóval, olajjal 150 fokon, amennyiben ízletes ropogtatnivalót szeretnénk.

Nishtha Patel táplálkozási szakember ezek mellett a paradicsom héját ajánlja fogyasztásra, úgy, hogy a magvakkal együtt fokhagymával és fűszerekkel főzzük őket egy darabig. Ezután turmixoljuk le a főtt héjat. Ha kihűlt, fagyasszuk le kockákban, amiket később bármilyen szószhoz hozzáadhatunk.

„A paradicsom tele van likopinnal, egyfajta antioxidánssal, amelyről úgy gondolják, hogy jótékony hatással van a szív- és érrendszeri egészségre, és amely egyes tanulmányok szerint segíthet bizonyos rákos megbetegedések megelőzésében"

─ mondja Patel.

Patel ötlete az is, ha megmaradt kis zöldségpépünk egy facsarás után, felhasználhatjuk gombócok készítéséhez. Amennyiben levet készítünk spenótból, céklából, sárgarépából és uborkából, a pépből liszt, olívaolaj, fokhagyma és fűszerek (chili, koriander, gyömbér, só) hozzáadásával vízben főzhető zöldséggolyókat készíthetünk, melyeket joghurttal és chili mártással is fogyaszthatunk.

(Forrás: Guardian)


A figyelmetekbe ajánljuk